Ελλάδα

Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να ξεφύγει και οι ΜΕΘ δεν φτάνουν

Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να ξεφύγει και οι ΜΕΘ δεν φτάνουν
Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Την ανησυχία του για την εξάπλωση του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι οι ΜΕΘ αν ξεφύγει η κατάσταση δεν θα επαρκούν.

Για την επικινδυνότητα της κατάστασης με τον κορωνοϊό μίλησε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι πρέπει να φερόμαστε σαν να είμαστε ήδη στο όριο, και να φροντίσουμε για την τήρηση των μέτρων αλλά και την κατάλληλη υποδομή σε ΜΕΘ.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει ο κορωνοϊός, και τότε οι ΜΕΘ δε φτάνουν» ανέφερε ο καθηγητής  «Άκουσα χθες την κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» σημείωσε.

Πρόβλημα ότι στον Άγιο Δημήτριο δεν φόραγαν μάσκες

«Τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν. Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας-πολιτών για να τηρηθούν», πρόσθεσε ο καθηγητής γενετικής. Έσπευσε να σημειώσει πως ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. «Είδα ότι κάποιοι δε φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο, και οι αστυνομικοί δε λέγανε τίποτε στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού που σημειώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα» σχολίασε ο καθηγητής. «Πρέπει να αποφύγουμε το lockdown… Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το συνδυασμό. Όποια χώρα πάει σε λοκντάουν δηλώνει ήττα», κατέληξε.

Γώγος: Πιθανόν σύντομα να περάσουμε τα 1000 κρούσματα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, εκτίμησε ότι «δεν είναι απίθανο να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα» και σημείωσε ότι «τα κρούσματα έχουν άμεση σχέση με το πόσα τεστ γίνονται. Τα σημερινά αποτελέσματα αφορούν κυρίως κρούσματα της προηγούμενης ημέρας και 1-2 ημερών πριν».

«Συμμορφωθείτε με τα μέτρα, είναι για το καλό μας. Λογικό να έχει κουραστεί ο κόσμος, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» διεμήνυσε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να στοχοποιούμε τις νεότερες ηλικίες, αλλά να τις ενημερώνουμε. Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα να έχουμε επαρκείς μονάδες ΜΕΘ γιατί όπως εξήγησε, η εισαγωγή ενός σοβαρά ασθενή αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 50%

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments