Ελλάδα

Εισήγηση λοιμωξιολόγων για γενικό lockdown στις 7 Νοεμβρίου – Δεν είπε όχι η Κυβέρνηση

Εισήγηση λοιμωξιολόγων για γενικό lockdown στις 7 Νοεμβρίου – Δεν είπε όχι η Κυβέρνηση
Lockdown Ελλάδα: Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου λήγει η 15θήμερη ισχύς των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του στις 22 Οκτωβρίου.

Μετά το νέο εφιαλτικό ρεκόρ των 1.259 κρούσματων στη χώρα μας το ενδεχόμενο για ένα ολικό lockdown είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αυτή είναι και η πρόταση που δίνουν όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι. Συγκεκριμένα στο τραπέζι έπεσε η σκέψη για ένα γενικό lockdown 15 ημερών μέσα στον Νοέμβριο και όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr. η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι αρνητική.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την πορεία της πανδημίας, την Τρίτη, και στο φόντο των ανακοινώσεων των χιλίων και πλέον κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, «έπεσε», από την πλευρά των επιστημόνων, η πρόταση για γενικό lockdown από τις 7 έως τις 25 Νοεμβρίου. Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, ότι ακριβώς στις 7 Νοεμβρίου λήγει η 15θήμερη ισχύς των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του στις 22 Οκτωβρίου, με έναρξη από το περασμένο Σάββατο, με την καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου 3 και 4, μεταξύ αυτών και στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω στο τραπέζι υπάρχουν ακόμη τρία νέα μέτρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή μικροβιολογίας και μέλους της επιτροπής κατά της πανδημίας, Αθανάσιου Τσακρή στον Σκάι, τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και να κλείνουν εστιατόρια και μπαρ πριν από τις 24:00 που ισχύει σήμερα,
  • Να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και άρα πριν από τις 24:30 που είναι σήμερα
  • Να αυξηθεί η τηλεργασία.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» τόνισε ο κ. Τσακρής. Τα μέτρα θα συζητηθούν άμεσα στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σε μίνι lockdown μπήκαν ωστόσο Ιωάννινα και Σέρρες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι στο «κόκκινο» επίπεδο εντάσσονται, πλέον, Ιωάννινα και Σέρρες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.

«Από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 6 το πρωί, η περιφέρια των Ιωαννίνων, ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού, στο κόκκινο. Επίπεδο συναγερμού, στο κόκκινο, ανεβαίνουν και οι Σέρρες» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Και συνέχισε: «Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και οι ενότητες Νάξου και Ροδόπης, από το κίτρινο σε πορτοκαλί». «Εξαιρετικά κρισιμη, οριακή η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. τα μέτρα, όπου τηρούνται, αποδίδουν».

Τι θα ισχύει σε Ιωάννινα και Σέρρες

Στο Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και Σερρών.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση- επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και διέλευσης με όχημα (drive through)
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδους αθλητικών αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια – Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Όσον αφορά τις μεταφορές προβλέπεται:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς, 65% σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι 1 επιβάτης σε taxi, περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα

Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς-εξωτερικούς χώρους (διέπονται από ειδικές διατάξεις κοινών υπουργικών αποφάσεων), ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments