Ελλάδα

Πλοίο «Καλλιστώ»: Βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας – Σε εξέλιξη η προανάκριση

Πλοίο «Καλλιστώ»: Βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας – Σε εξέλιξη η προανάκριση
Πλοίο «Καλλιστώ»: Στο ναύσταθμο Σαλαμίνας βρίσκεται τα ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση.

Μεταφέρθηκε τελικά στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», μετά από σύγκρουση που είχε το πρωί με το φορτηγό πλοίο Maersk Launceston. Το φορτηγό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας μετέφερε κοντέινερ με προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας

Οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί στο «Καλλιστώ» είναι πολύ μεγάλες, καθώς η πρύμνη του έχει διαλυθεί. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο σημείο που έγινε η σύγκρουση έχει προκληθεί μικρή ελεγχόμενη ρύπανση, η οποία αντιμετωπίζεται από ιδιωτικά σκάφη αντιρρυπαντικής εταιρείας με πλωτό φράγμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και περισυλλογή των στερεών υλικών που προήλθαν από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, αμέσως μετά τη σύγκρουση.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε άρθρο της στην ΕφΣυν η Χριστίνα Παπασταθοπούλου, δεν ισχύουν οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από το πρωί ότι στο φορτηγό πλοίο υπήρχε πλοηγός, καθώς αυτό είχε ήδη μπει σε πορεία εξόδου από το λιμάνι και τη διακυβέρνησή του την είχε αναλάβει πλέον ο πλοίαρχος.

Επίσης, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη μέχρι στιγμής, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία προανάκρισης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες και οι συνθήκες της σύγκρουσης των δυο σκαφών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό πλοίο Maersk Launceston είχε ξεκινήσει στις 7:11 το πρωί της Τρίτης από την Ψυττάλεια για το Τσανάκαλε της Τουρκίας και το «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού είχε αναχωρήσει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το ερώτημα που προκύπτει και στο οποίο απαντήσεις καλούνται να δώσουν οι αρμόδιες αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες, είναι πως τα δυο σκάφη συναντήθηκαν και ποιο βρέθηκε στην πορεία του άλλου, με αποτέλεσμα τη σφοδρότατη αυτή σύγκρουση όπου από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα. Οι δυο τραυματίες, μέλη του πληρώματος του «Καλλιστώ» που περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, νοσηλεύονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Το εμπορικό πλοίο ουσιαστικά έκοψε στη μέση το ναρκοθηρευτικό αποκόβοντάς του την πρύμνη. Η τεράστια αυτή ζημιά οφείλεται εν μέρει και στα υλικά κατασκευής του πολεμικού πλοίου. Είναι φτιαγμένο από ενισχυμένο πλαστικό και υαλονήματα, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο στις συγκρούσεις. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό του, όμως, που το βοήθησε να μην βυθιστεί όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments