Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση για τις χαμηλές ποινές στο διευθυντήριο και στους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση για τις χαμηλές ποινές στο διευθυντήριο και στους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση για τις χαμηλές ποινές στους 7 του διευθυντηρίου και στους δράστες της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση για τις χαμηλές ποινές στους 7 του διευθυντηρίου και στους δράστες της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλιος Κωσταρέλλος, που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τις χαμηλές ποινές που έλαβαν οι 7 του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι δράστες της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα. Θυμίζουμε ότι τακτική εισαγγελέας ήταν η Αδαμαντία Οικονόμου, τις οποίες οι προτάσεις για αναστολές ποινών των καταδικασμένων χρυσαυγιτών στην πλειονότητά τους απορρίφθηκαν.

Για την ηγεσία της οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) ο Στέλιος Κωσταρέλλος σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», στην έφεσή του ότι οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα έχοντας συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα.

Όσον αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο εισαγγελέας αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά τον βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης, β)προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συνεπώς για τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια (ανώτερη προβλεπόμενη από τον νόμο), ενώ και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας μπορούν να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές.

Ο κ. Κωσταρέλλος, που, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δεν άσκησε έφεση για τους καταδικασθέντες ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία Φύσσα, ούτε για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, ενώ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments