Ελλάδα

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Lockdown 15 ημερών μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Lockdown 15 ημερών μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Ένα lockdown δύο εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει έως τα Χριστούγεννα σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τετραψήφιο που είναι σήμερα. Αυτό εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Ένα lockdown δύο εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει έως τα Χριστούγεννα σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τετραψήφιο που είναι σήμερα. Αυτό εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

O Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τον κίνδυνο ενός νέου lockdown, καθώς και για την εξέλιξη της πανδημίας.

Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή. «Αυτή τη στιγμή μέχρι την Κυριακή κοιτάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown. Το άνοιγμα των συνόρων ανεξέλεγκτα σε όλους τους ξένους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν τη χώρα, αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς το όφελος για την οικονομία είναι ελάχιστο και ταυτόχρονα ο κορωνοϊός έχει μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά.

«Η είσοδος των Τουριστών δημιούργησε μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, προφανώς αυτό δεν έφτανε μόνο του ώστε να δημιουργήσει το πρόβλημα που βλέπουμε. Χρειάστηκε συνδυασμός με την υπερβολική χαλαρότητα που εμείς δείξαμε στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες διαφορετικές ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις συνεχής ενέσεις μετάδοσης οι οποίες έρχονται με κάθε τουριστικό κύμα», επισημαίνει ο Δ. Σαρηγιάννης.

Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους Lockdown δεν είναι απίθανο αναφέρει ο καθηγητής. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα Lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τονίζει. «Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα τους, καταλήγει».

Την ίδια πρόταση για lockdown έδωσε και ο καθηγητή Μαραβέγια

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας εκτίμησε ότι αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, τότε «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα lockdown 15-30 ημερών».

Πολλοί μιλούν για ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown, αλλά φοβούνται τι θα συμβεί. Τι είναι όμως πιο τρομακτικό; Μια οικονομική καταστροφή ή χιλιάδες νεκροί από τον φονικό ιό; Το δίλημμα αυτό βάζουν σε ζυγαριά καθημερινά οι επιστήμονες. Η αποκαλούμενη «ισορροπία του τρόμου» είναι που απασχολεί και τον καθηγητή Μαραβέγια.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, έθεσε το άνωθεν ερώτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, σήμερα, στην ΕΡΤ.

«Το γενικευμένο lockdown στοιχίζει στην οικονομία γύρω στο 2,5 – 3% ύφεση, δηλαδή μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένα εισοδήματα, κυρίως στους τομείς μεταφοράς και εστίασης. Εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο καθηγητής. Οι αποφάσεις που παίρνονται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι πολύ δύσκολες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Η απόφαση για ένα lockdown επανεξετάζεται διαρκώς και λαμβάνεται μόνο όταν η κατάσταση φτάνει σε τέλμα. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν εξτρεμιστικά μέτρα, όπως το lockdown, αντιθέτως οι προσπάθειες τους επικεντρώνονται στο να πείσουν τους πολίτες να εφαρμόσουν τα πιο ήπια υγειονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με ακριβείς μετρήσεις, οι πρώτοι τομείς που θα πληγούν από μια επικείμενη τακτική lockdown είναι η εστίαση και οι μεταφορές, ό,τι δηλαδή έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο οι εισπράξεις από τον τουρισμό είναι γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος κατάφεραν να φτάσουν μόλις τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Μαραβέγια, ένα γενικευμένο lockdown ενός μήνα θα κοστίσει περίπου το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αναπληρώσει την απώλεια του εισοδήματος, εγχείρημα αρκετά δύσκολο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες.

«Ένα γενικευμένο lockdown 15 ημερών ή και ενός μήνα είμαστε πιθανώς σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, εάν βεβαίως τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα. Με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της τήρησης των υγειονομικών μέτρων», ολοκλήρωσε ο καθηγητής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments