Ελλάδα

Ιταλία κορωνοϊός: Κοντά σε γενικό lockdown η γειτονική χώρα

Ιταλία κορωνοϊός: Κοντά σε γενικό lockdown η γειτονική χώρα
Ιταλία κορωνοϊός: Ο «εφιάλτης» έχει επιστρέψει για τα καλά στη γειτονική χώρα που επλήγη με τον χειρότερο τρόπο στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο «εφιάλτης» έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ιταλία με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Οι τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα φέρνουν το γενικό lockdown ολοένα και πιο κοντά. Η κυβέρνηση σκέφτεται τις επιλογές της, αλλά δεν φαίνεται να έχει άλλη λύση ειδικά μετά το νέο ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων με 31.084 νέα περιστατικά και τους 199 θανάτους την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 215.085 διαγνωστικά τεστ. Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό. Την Πέμπτη οι θετικοί στον ιό ήταν 26.831, και οι νεκροί 217.

Στη Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί πλέον 1.746 ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 16.994 ασθενείς. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας (της Νάπολης, του Μιλάνου και της Ρώμης) η κατάσταση θεωρείται «περισσότερο από κρίσιμη».

«Αν κριθεί αναγκαίο θα αναλάβουμε την υποχρέωση να κηρύξουμε νέο lockdown», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Αμέντολα. Υπέρ της διακοπής πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων και του αυστηρού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τάχθηκε και η επιτροπή ειδικών η οποία, από την αρχή της πανδημίας, συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς αγρότες εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πλέον αντιστοιχεί στην πλειονότητα των νέων κρουσμάτων σε αρκετές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως 8 στους 10 ασθενείς με τη νόσο Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη αυξάνει την παθογένεια του ιού.

«Δεδομένου ότι ο ιός δεν προκαλεί χρόνιο νόσημα μπορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα να έχουμε ελαφρώς διαφοροποιημένους ιούς. Αυτό έχει συμβεί και με το συγκεκριμένο στέλεχος που κυριάρχησε στην Ισπανία και μπορεί να προκαλέσει διασπορά σε άλλες χώρες» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής. «Από τις πρώιμες αναλύσεις δεν θα έχει κάποια διαφορά από τα στελέχη τα οποία γνωρίζουμε» σημείωσε ο κ. Παρασκευής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments