Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τι δείχνει η δημοσκόπηση της RealClearPolitics

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τι δείχνει η δημοσκόπηση της RealClearPolitics
Εκλογές ΗΠΑ 2020: Δημοσκόπηση της RealClearPolitics κάνει λόγο για προβάδισμα του Τραμπ σε τέσσερις κομβικές πολιτείες.

Προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ σε τέσσερις κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών πολιτείες των ΗΠΑ δείχνει δημοσκόπηση της RealClearPolitics. Σε Αϊόβα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο φαίνεται ότι προηγείται ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εις βάρος του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνατης RealClearPolitics, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα των 7,2 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο είναι ισχνό στην Αριζόνα, τη Φλόριντα και την Πενσυλβανία.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος -σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης- προηγείται στην Αϊόβα με 2 μονάδες, στη Τζόρτζια κατά 1 μονάδα, στη Βόρεια Καρολίνα κατά 0,2 και το Οχάιο κατά 1,4.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο ότι η έρευνα της RealClearPolitics δεν δίνει μια ισορροπημένη εικόνα του εκλογικού κλίματος, καθώς στηρίζεται σε data κυρίως από Τζόρτζια και Οχάιο. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων που εδρεύει στη Τζόρτζια σταθμίζει τις έρευνές της στην «μεροληψία κοινωνικής επιθυμίας», λαμβάνοντας υπόψιν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι του Τραμπ φοβούνται να είναι ειλικρινείς για την πρόθεση ψήφου τους.

Σημειώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, ότι RealClearPolitics ήταν μια από τις ελάχιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων που προέβλεψε σωστά ότι ο Τραμπ θα κερδίσει το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια το 2016.

Τι εκτιμά ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Στράτος Σαφιολέας για τις κρίσιμες πολιτείες

«Θα πρέπει να υπάρχει πολύ υπομονή για το αποτέλεσμα, εκτός αν η νίκη του Μπάιντεν είναι θεαματική. Εάν τα αποτελέσματα είναι κοντά, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε ανατροπές. Ίσως πρώτα να προηγηθεί ο Τραμπ σε Πολιτείες – κλειδιά και στη συνέχεια τα νούμερα αυτά να ανατραπούν», είπε ο Στράτος Σαφιολέας στον Δημήτρη Τάκη στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader».

«Αυτό γιατί πρώτα καταμετρούνται οι ψήφοι που πέφτουν στην κάλπη την ίδια μέρα, δηλαδή σήμερα, και μετά οι επιστολικές ψήφοι. Φέτος στην Αμερική η επιστολική ψήφος δεν έχει προηγούμενο διότι λόγω της πανδημίας πολλοί πολίτες ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι Δημοκρατικοί.

Οι σημαντικές πολιτείες είναι μια λίστα συνδυασμών. Οχάιο, Φλόριντα, Πενσιλβανία, Βόρεια Καρολίνα, Τέξας, Τζόρτζια, Αριζόνα, Άιοβα. Οι πρώτες τρεις θα δείξουν προς τα που πηγαίνει η κατάσταση. Αν το Τέξας κάνει την ανατροπή και γίνει Δημοκρατικό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments