Διεθνή

Εκλογές στην Αμερική 2020: Χαμός στα social media με ψεύτικα αποτελέσματα και κλείσιμο λογαριασμών

Εκλογές στην Αμερική 2020: Χαμός στα social media με ψεύτικα αποτελέσματα και κλείσιμο λογαριασμών
Εκλογές στην Αμερική 2020: YouTube, Facebook και Twitter παίρνουν μέτρα κατά της παραπληροφόρησης.

Το είχαν προβλέψει και χρειάστηκε να επέμβουν. YouTube, Facebook και Twitter παίρνουν μέτρα κατά της παραπληροφόρησης. Το YouTube αφαίρεσε αρκετά κανάλια που μετέδιδαν ψευδή εκλογικά αποτελέσματα λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπεις.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, οκτώ από τα 20 πρώτα αποτελέσματα βίντεο που εμφανίζονταν στην αναζήτηση εκλογικών αποτελεσμάτων έδειχναν ψευδείς ζωντανές ροές, σύμφωνα με άρθρο του Business Insider. Ένα από τα κανάλια αυτά είχε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνδρομητές. Κάποια βίντεο μάλιστα είχαν διαφημίσεις στο παρελθόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κάτοχοι του λογαριασμού έβγαζαν χρήματα από την παραπληροφόρηση.

Το YouTube δήλωσε στο Business Insider ότι καταργεί τις ζωντανές ροές που παραβιάζουν τους κανόνες της πλατφόρμας. «Έχουμε θεσπίσει πολιτικές που απαγορεύουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα, τις παραπλανητικές πρακτικές και τις απάτες και συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά το περιεχόμενο που σχετίζεται με τις εκλογές», αναφέρει σε επίσημη δήλωσή της η εταιρεία.

Το Twitter και το Facebook ανέστειλαν τη λειτουργία αρκετών νέων λογαριασμών οι οποίοι δημοσίευαν πληροφορίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία, καθώς παραβίασαν τις πολιτικές της κοινωνικής πλατφόρμας.

Το Twitter ανέφερε ότι οι λογαριασμοί έχουν ανασταλεί επειδή παραβίασαν την πολιτική κατά του «συντονισμού» δημοσιεύοντας ταυτόσημο περιεχόμενο ενώ εμφανίζονταν ως ανεξάρτητα προφίλ ή εμφάνιζαν «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά». Το Facebook τους ανέστειλε για μη αυθεντική συμπεριφορά.

Ένας από τους λογαριασμούς που αναστάλθηκαν ήταν ο SVNewsAlerts που είχε περισσότερους από 78.000 ακόλουθους στο Twitter, ενώ πρόσθεσε περισσότερους από 10.000 την περασμένη εβδομάδα. Ο λογαριασμός είχε προειδοποιήσει για αναταραχές στις εκλογές και είχε αναφερθεί στην ασφάλεια και την αξιοπιστία των ψήφων. Είχε επίσης κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για νοθεία και είχε αναδείξει τις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες του Αμερικανού Προέδρου.

Άλλοι λογαριασμοί που ανέστειλε το Twitter ήταν οι FJNewsReporter, Crisis_Intel and Faytuks. Η σελίδα SVNewsAlerts στο Facebook που είχε 20,000 ακόλουθους αναστάλθηκε επίσης. Ορισμένοι λογαριασμοί ρεπουμπλικάνων φαίνεται να συνέβαλλαν στη διάδοση ψευδών ή ανακριβών ειδήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, σχετικά με μια επικείμενη νοθεία στην ψηφοφορία και καθυστερήσεις στις κάλπες.

Η χρήση του hashtag #StopTheSteal αυξήθηκε από μερικές δωδεκάδες σε περισσότερες από 2.000 αναφορές σε διάστημα 15 λεπτών σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών ΜΜΕ Zignal Labs. Ο Zignal δήλωσε ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί σχετικά με κλειστά εκλογικά τμήματα και υπερβολικά μεγάλες ουρές σε περιοχές που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους στην Πενσυλβάνια, αναπαράχθηκαν πάνω από 33.000 φορές στο Twitter.

Το Twitter πρόσθεσε ετικέτες σε πολλές αναρτήσεις που έκανε ο λογαριασμός @PhillyGOP, ο οποίος επίσης χρησιμοποίησε το hashtag #StopTheSteal. Οι ακροδεξιοί ιστότοποι Breitbart και The Gateway Pundit δημοσίευσαν άρθρα που ισχυρίζονταν ότι «η κλοπή είναι σε εξέλιξη» στην Πενσυλβάνια, αναφερόμενοι σε πιθανή νοθεία της ψηφοφορίας, τα οποία μοιράστηκαν ευρέως στο Facebook και το Twitter και από οπαδούς του συνωμοτικού κινήματος QAnon.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments