Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε έξαρση η πανδημία – Οι αριθμοί «μιλούν»

Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε έξαρση η πανδημία – Οι αριθμοί «μιλούν»
Κορωνοϊός Ελλάδα: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη σε όλον τον πλανήτη. «Χτυπάει» τη χώρα μας και προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση που προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη διασπορά.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών, ο αριθμός των διασωληνωμένων πολιτών -που πλέον ξεπερνά τον αριθμό 170- και το 70% ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής  Covid-19 των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου συνθέτουν το παζλ της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και ο υπόλοιπος κόσμος.

Η δυναμική του δεύτερου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν περισσότερες από 550.000 διαγνώσεις σε μία μέρα.

Ομοίως ο αριθμός των ανθρώπων, που καταλήγουν με Sars-Cov–2 έχει ανοδική πορεία, ξεπερνώντας τους 7.500 ανά ημέρα, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο στο πλαίσιο του πρώτου κύματος. Στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατομμύρια διαγνώσεις από την αρχή της εμφάνισής της, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε ημέρα αγγίζει μέχρι και τις 280.000. Η μία χώρα μετά την άλλη, περνά σε φάση εκθετικής αύξησης με τις διαγνώσεις να ξεπερνούν τις 20.000 ανά ημέρα. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο κρατούν τα ηνία σε αυτή τη λίστα.

Στην Ελλάδα, η επιδημία από την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με τις προηγούμενες 7 ημέρες. Ωστόσο, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, σε διάστημα ενός μήνα δηλαδή, επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα 27.576 μολύνσεις ενώ έφυγαν από τη ζωή 275 πολίτες.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι νέοι 19 – 39 ετών έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 – 65, που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1 – 18 διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και παραμένουν σε περίπου 50 με 70 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ωστόσο, ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65, οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για τις κλίνες ΜΕΘ Covid-19, καθώς ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει ξεπεράσει τους 170 (179) με σαφείς αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έκανε γνωστά το υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 136 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας οι 92 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις 136, 83 ΜΕΘ είναι αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, εκ των οποίων 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα σε επίπεδο επικράτειας υπάρχουν 997 κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Καλυμμένες είναι οι 696. Από αυτές τις 997, 331 είναι διαθέσιμες για τον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες αυτή την στιγμή και 122 κενές. Υπάρχουν βεβαίως και κλίνες οι οποίες είναι για περιστατικά μη κορωνοϊού. “Ακούστηκε ότι δεν υπάρχουν κλίνες, οι οποίες αντιμετωπίζουν περιστατικά μη κορωνοϊού. Δεν ισχύει αυτό. Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 κλίνες ΜΕΘ και 292 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις 359, οι 140 είναι για τον κορωνοϊό εκ των οποίων, οι 41 είναι κενές και οι 99 είναι καλυμμένες” τονίζει επί του θέματος ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τι “λένε” οι αριθμοί των εισερχομένων κρουσμάτων:

Παράλληλα με τα παραπάνω, ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τα εισερχόμενα κρούσματα. Από την 1η Ιουλίου έως την 1η Νοεμβρίου, έχουν εισέλθει στη χώρα 5.151.757 ταξιδιώτες, εκ των οποίων 725.386 έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού. Θετικά έχουν εντοπιστεί τα 2.427. Συγκεκριμένα:

  • 1.857 άνθρωποι έχουν βρεθεί με Sars-Cov-2 στα αεροδρόμια,
  • 43 στα λιμάνια και
  • 527 στα χερσαία σύνορα.

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, πρώτοι στον κατάλογο είναι πολίτες που έχουν ταξιδέψει από τη Γαλλία (356). Ακολουθούν ταξιδιώτες από την Αλβανία (341), τη Βουλγαρία (174), το Ηνωμένο Βασίλειο (173) και την Πολωνία (117).

Τέλος, σχετικά με την συνολική εικόνα των μολύνσεων στην Ελλάδα, από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκαν 40.929 κρούσματα. Από αυτά, τα 24.702 ανάρρωσαν κατ’ οίκον, τα 12.424 είναι ενεργά κρούσματα σήμερα ενώ 3.168 έχουν πάρει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο.

Όπως φαίνεται και παρακάτω:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments