Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Τέλος το θρίλερ – Νικητής ο Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Τέλος το θρίλερ – Νικητής ο Μπάιντεν
Εκλογές ΗΠΑ: Νέος πρόεδρος της Αμερικής είναι ο Τζο Μπάιντεν, καθώς κέρδισε την πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια. Με τους 20 εκλέκτορες της κρίσιμης πολιτείας ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξασφαλίζει 273 εκλεκτορικές ψήφους και ανακηρύσσεται ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής, όπως ανακοίνωσε το Cnn. Η καταμέτρηση ψήφων συνεχίζεται σε άλλες πολιτείες, όπου αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα στο 100% της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν περνούσε το πρωί με την οικογένειά του στο σπίτι του στο Ντελαγουέρ όταν είδε στα νέα ότι προβάλλεται ο νικητής της γενέτειράς του, Πενσυλβάνιας και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα απευθυνθεί στο έθνος αργότερα απόψε, ανέφερε αξιωματούχος στο CNNi.

Ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα νέα αποτελέσματα. Ήδη ο απερχόμενος πλανητάρχης έχει δηλώσει πως για αυτόν έχει πραγματοποιηθεί νοθεία, ενώ απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια. Αν κρίνουμε από την έως τώρα ένταση που έχει δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται δύσκολο να παραδεχτεί την ήττα του. Ας μην ξεχνάμε ότι η εναλλαγή στο προεδρικό αξίωμα θα γίνει με την νέα χρονιά και έως τότε ίσως ο νυν πρόεδρος προσπαθήσει να ακυρώσει το αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει την στήριξη του ρεπουμπλικανικού κόμματος σε αυτόν τον δρόμο.

Ένα άλλο πεδίο ανησυχίας, είναι πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί του Τραμπ που βρίσκονται στους δρόμους, οπλισμένοι και πεισμένοι ότι η νίκη ανήκει στον πρόεδρό τους. Ο κίνδυνος για ταραχές από τους ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ είναι υπαρκτός, και μάλλον ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη.

Ο Μπάιντεν από την άλλη προχώρησε χθες σε διάγγελμα, καθώς όλα έδειχναν ότι θα είναι ο νικητής.

Ενωτικός φάνηκε στο μήνυμά του ο Τζο Μπάιντεν δηλώνοντας στο διάγγελμά του χθες, ότι θα κερδίσει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεγαλώνει στις αμφίρροπες πολιτείες, αν και τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν αποφύγει μέχρι χθες να τον ανακηρύξουν νικητή καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.

«Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί»

Και συμπλήρωσε ότι η υποψήφιά του για την αντιπροεδρία Κάμαλα Χάρις και ο ίδιος ήδη συναντώνται με ειδικούς για να προετοιμαστούν για τον Λευκό Οίκο. «Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε για να ξεπεράσουμε την οργή», προσέθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, μα άλλαξε προσέγγιση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες.

«Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό. «Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται», εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments