Ελλάδα

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης για κατάρρευση στην καραντίνα

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης για κατάρρευση στην καραντίνα
Ίντερνετ: Εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο μπορεί να αντέξει το δίκτυο με εργασία από το σπίτι και τηλεκπαίδευση από Δευτέρα.

Το λοκντάουν έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ωστόσο στην αγορά, στην εργασία και στο σχολείο θα φανεί από Δευτέρα. Η αύξηση της τηλεργασίας αλλά και η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω ίντερνετ για το Λύκειο και το Γυμνάσιο είναι από μόνοι τους δύο ισχυροί λόγοι για να ανησυχήσουν την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η διαδικτυακές εργασίες απλώνονται κι άλλο σε μια σειρά από τομείς, καθώς αυτός ο τρόπος προκρίνεται για να αντιμετωπίζονται οι υποχρεώσεις των πολιτών.

Οι συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, οι online παραγγελίες, οι χάρτες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα φροντιστήρια και μια σειρά άλλες δραστηριότητες, περνάνε μέσα από την χρήση του διαδικτύου. Το ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε τους φόβους της και κάλεσε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για λόγους διασκέδασης. Σε αυτούς βέβαια περιλαμβάνεται και η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Στις ώρες αιχμής, δηλαδή στις ώρες 9.00 με 18.00 οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παρά μόνο αν το χρειάζονται για την εργασία τους ή για το μάθημά τους ή είναι απόλυτη ανάγκη. Ωστόσο, καθώς υπάρχει λοκντάουν και οι πολίτες καλούνται να μείνουν πειθαρχημένοι μέσα στο σπίτι, είναι κάπως απαιτητικό να τους καλείς να μην χρησιμοποιούν το ίντερνετ στο σπίτι, ιδίως αν σκεφτούμε ότι το διαδίκτυο αποτελεί κομμάτι της ζωής μας. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις ενός λοκνταόυν είναι πολλές και γνωστές και η περαιτέρω απομόνωση από τον κόσμο, έστω τον διαδικτυακό, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αν πάρουμε βέβαια σαν δεδομένο ότι οι πολίτες πειθαρχούν και σε αυτό το κάλεσμα.

Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί απλά το πείραμα της τηλεκπαίδευσης να καταρρεύσει, όπως και της τηλεργασίας. Ωστόσο έχει σημασία να γίνουν ενέργειες ώστε να ενισχυθεί το δίκτυο από τις υπεύθυνες εταιρίες που καλούνται και αυτές να φανούν αντάξιες των απαιτήσεων της εποχής. Αλλιώς η επίκληση στην προσωπική στάση του κάθε πολίτη έχει … κοντά ποδάρια. Και η κοινωνία θα έχει ακόμα ένα εμπόδιο να ξεπεράσει.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει:

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των κρίσιμης σημασίας υποδομών της χώρας.

Για την ομαλή, απρόσκοπτη και υπεύθυνη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπενθυμίζουν και συνιστούν:

Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουμε, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μας, τις βιντεοκλήσεις.

Να αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομοίως, αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.

Να διατηρούμε ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών.

Να δείχνουμε αυξημένη προσοχή σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και έχουν ως θέμα τους τον κορονοϊό -και, γενικότερα, θέματα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας- καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Να υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και να εμπιστευόμαστε μόνο τις οδηγίες των επιστημόνων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αν έχουμε παιδιά, φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε την προσκόλλησή τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες διασκέδασης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments