Ελλάδα

Αποζημίωση ασθενή: Γιατροί σε νοσοκομείο της Μακεδονίας ξέχασαν σπάτουλα σε κοιλιά ασθενή

Αποζημίωση ασθενή: Γιατροί σε νοσοκομείο της Μακεδονίας ξέχασαν σπάτουλα σε κοιλιά ασθενή
Αποζημίωση ασθενή: Η ασθενής και η οικογένειας της παθούσας με τη σπάτουλα προσέφυγαν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.
Αποζημίωση ασθενή: Η ασθενής και η οικογένειας της παθούσας με τη σπάτουλα προσέφυγαν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Με 64.516 ευρώ θα αποζημιωθούν οι συγγενείς γυναίκας στην κοιλιακή χώρα της οποίας «ξεχάστηκε» μεταλλική χειρουργική σπάτουλα μήκους 23,7 εκ. και πλάτους 8,4 εκ. μετά από γυναικολογική επέμβαση σε κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας. Την απόφαση έλαβε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ασθενής και η οικογένειας της παθούσας με τη σπάτουλα προσέφυγαν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την περιπέτεια που έζησαν από το νοσοκομείο το οποίο με τη σειρά του στράφηκε σε βάρος της ιατρική ομάδας. Η «ξεχασμένη» μεταλλική σπάτουλα παρέμεινε στην κοιλιακή χώρα της γυναίκας επί 17 ημέρες όταν και υποβλήθηκε σε νέο χειρουργείο για την αφαίρεση της. Μέχρι να υποβληθεί στο χειρουργείο η γυναίκα υπέστη «οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό».

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού οι ιατροί άσκησαν «πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια» και τώρα είναι εκείνοι που καλούνται να καταβάλουν την αποζημίωση στην ασθενή και τους συγγενείς της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάλειψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι η ιατρική ομάδα είναι υπεύθυνη έναντι του νοσοκομείου για «την ζημιά την οποία προξένησαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», καθώς η εγκατάλειψη του ιατρικού εργαλείου, «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια», δηλαδή, «έλλειψη της επιβαλλόμενης από το νόμο στοιχειώδους επιμέλειας του ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου, την οποία ο νόμος αξιώνει από όλους τους ανθρώπους εντός του κύκλου της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους». Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά της επίμαχης ιατρικής ομάδας, ήταν «σοβαρή, ασυνήθη και ιδιαίτερα παρεκκλίνουσα εκτροπή από τη συμπεριφορά που θα επιδείκνυε ο μέσος συνετός άνθρωπος του κύκλου τους».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι «δεν καταλείπει αμφιβολία ή λογικό κενό σχετικώς με την παράνομη συμπεριφορά ως προς την σωματική βλάβη, που επέφεραν και την υπαίτια, σε βαθμό αμέλειας, συμπεριφορά» όλων των μελών της εν λόγω ιατρικής ομάδας, καθώς πραγματοποίησαν «συλλογική ιατρική πράξη», με αποτέλεσμα να έχουν «επάλληλα την ευθύνη». Από τη ποινική δικαιοσύνη, ο διευθυντής της κλινικής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, ενώ στους δύο βοηθούς χειρούργους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments