Διεθνή

Oruc Reis θέση: Μια ανάσα από τη Ρόδο

Oruc Reis θέση: Μια ανάσα από τη Ρόδο
Oruc Reis θέση: Προκαλεί το τουρκικό ερευνητικό λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια της Κύπρου, την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πρωτοφανή πρόκληση», το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται μία ανάσα από τη Ρόδο.

Το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, συνοδευόμενα από δύο πλοιάρια, σύμφωνα με το marine radar, λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου πλέει στα 12,9 μίλια από την πόλη της Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης (11/11) ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για το Oruc Reis για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε την θέση του

H νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους αφορά σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου. Η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η τουρκική πλευρά έσπευσε να την ανανεώσει γρήγορα -κάτι το οποίο είχε κάνει και την προηγούμενη φορά.

Η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Στα Κατεχόμενα αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της 37ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ο Τούρκος πρόεδρος θα φθάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιουκ, ενώ κατόπιν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πρωτοφανής πρόκληση

Την ίδια ώρα ως «πρωτοφανή πρόκληση» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Η προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης πως «αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» και υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments