Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Εκπαιδευτική τηλεόραση και τηλεκπαίδευση για τα δημοτικά από την Δευτέρα

Νίκη Κεραμέως: Εκπαιδευτική τηλεόραση και τηλεκπαίδευση για τα δημοτικά από την Δευτέρα
Νίκη Κεραμέως: Αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τις βαθμίδες, εκτός από τα σχολεία ειδικής αγωγής

Η Νίκη Κεραμέως σε ενημέρωση για την λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των βρεφονηπιιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια. Η υπουργός Παιδείας μετά την εισήγηση των λοιμοξιολόγων που πρότειναν στο υπουργείο να προχωρήσει στο «λουκέτο», δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πως θα λειτουργήσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους τρόπους.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας το κλείσιμο των σχολείων για όλη την επικράτεια. Από το μέτρο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία. Το μέτρο θα ισχύσει από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και θα ισχύσει για δύο εβδομάδες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε «η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την επιτροπή η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων», ενώ προσέθεσε ότι «πρόεχει η δημόσια υγεία».

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην απόφαση των λοιξωξιολόγων να ανασταλεί η διά ζώσης εκπαίδευση, και διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει με την διασπορά του ιού στα σχολεία αλλά με την κινητικότητα που παρατηρείται εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σχολεία λειτουργούν.

Την διά ζώσης διδασκαλία θα αντικαταστήσει η εκπαιδευτική τηλεόραση αλλά και ώρες τηλεκπαίδευσης

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε και λειτουργεί χωρίς προβλήματα για την μέση εκπαίδευση, και το ίδιο θα ισχύσει και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως θα δοθούν διευκρινίσεις στα σχολεία για το πως θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, καθώς θα δοθεί μία προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να προσαρμοστούν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό για δύο λόγους.

«Αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Η σύνδεση στις πλατφόρμες

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data), και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους για αυτό. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. Από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων.

Κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες με την πολύτιμη συμβολή των οποίων έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα, η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα.

Στόχος είναι να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι».

Πρωτοπόρα η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη στο κομμάτι της τηλεκπαίδευσης

Την άνοιξη αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, πρόσθεσε, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς και κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση.

«Έτσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης.

Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό.

Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε».

Δείτε live την ενημέρωση

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments