Κόσμος

Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η Γερμανία διαδέχεται την Ελλάδα στην προεδρία

Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η Γερμανία διαδέχεται την Ελλάδα στην προεδρία
Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα διαδικτυακά, με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να παραδίδει στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Το τιμόνι της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλαμβάνει σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, και για τους επόμενους έξι μήνες η Γερμανία, παίρνοντας τα ηνία από την Ελλάδα. Η σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να παραδίδει στον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει τις προτεραιότητες του Βερολίνου.

Χθες, στον λογαριασμό στο Twitter της προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο (@GermanyCoE) η γερμανική πλευρά ευχαρίστησε στα ελληνικά, με ανάρτησή της, την ελληνική προεδρία για την «εξαιρετική δουλειά» των τελευταίων έξι μηνών.

Πρόκληση η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γεωργία:

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του Βερολίνου αναφέρονται η ενίσχυση του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, τα δικαιώματα των Ρομά και διάφορα θέματα της νεολαίας της Ευρώπης. Επίσης, ένα από τα βασικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η γερμανική προεδρία είναι η νέα έκκληση που έχει απευθύνει το Συμβούλιο της Ευρώπης προς την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία, σύμφωνα με την Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις του Βερολίνου με την Μόσχα είναι ωστόσο το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα τεταμένες, γεγονός που δεν αναμένεται να διευκολύνει ούτε τις ήδη προβληματικές σχέσεις της Ρωσίας με το Συμβούλιο, το οποίο το 2014 ανέστειλε το δικαίωμα ψήφου της χώρας – μέλους του λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, προτού το αποκαταστήσει πέρυσι.

Τι είναι όμως η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Πρόκειται για το σώμα λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου και αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών κάθε μέλους – κράτους ή της μόνιμης διπλωματικής του αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο. Η Επιτροπή των Υπουργών αποφασίζει την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και εγκρίνει τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο παλαιότερος ευρωπαϊκός πολιτικός οργανισμός και έχει ως αποστολή την επεξεργασία και υιοθέτηση κανόνων και προτύπων και την παρακολούθηση της τήρησής τους, επί τη βάσει κοινών αξιών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημοκρατίας, και Κράτους Δικαίου. Κορυφαίο νομικό κείμενο όπου εδράζονται αυτές οι αξίες αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΣΔΑ (European Convention of Human Rights – ECHR), την οποία συνυπογράφουν τα 47 κράτη  -μέλη του (μεταξύ αυτών, τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ελέγχει την εφαρμογή των προνοιών της ΕΣΔΑ στα κράτη – μέλη του Συμβουλίου μέσω των ατομικών και διακρατικών προσφυγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments