Διεθνή

Sputnik V: Ο κίνδυνος ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του ρωσικού εμβολίου

Sputnik V: Ο κίνδυνος ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του ρωσικού εμβολίου
Sputnik V: Τη δήλωση έκανε ο διευθυντής του Γκαμαλέι που ανέπτυξε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Μια ανησυχητική παραδοχή έκανε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V. Ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ εξήγησε ότι υπάρχει πιθανότητα όποιος κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο να μολυνθεί από τον ιό ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση. Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό;

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανοσία δημιουργείται κατά μέσο όρο την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ενώ η πλήρης σταθερή ανοσία δημιουργείται 3 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, δήλωσε ο κ. Γκίντσμπουργκ.

«Ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης του κορωνοϊού με το εμβόλιο Sputnik-V, πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ωστόσο πλήρης σταθερή ανοσία στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό εμφανίζεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη ενέσιμη δόση του εμβολίου η οποία γίνεται την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση.

Στην περίοδο μεταξύ των δύο ενέσιμων δόσεων, είναι πιθανή η μόλυνση, αλλά το ίδιο το εμβόλιο Sputnik-V δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση πηγή μόλυνσης, επειδή δεν περιέχει τον ίδιο τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ αναφερόμενος στο περιστατικό της μόλυνσης γιατρών στην πόλη Τομσκ οι οποίοι είχαν μολυνθεί από την Covid-19 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η ανοσία που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την πρώτη ενέσιμη δόση του εμβολίου επιτρέπει στους ασθενείς να περάσουν την νόσο σε πιο ήπια μορφή, τονίζοντας ωστόσο ότι «πριν διαμορφωθεί η σταθερή ανοσία, όλοι όσοι έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο Sputnik-V, πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, που συνιστούν οι αρχές».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, το κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης του κορωνοϊού της πόλης Τομσκ, ανέφερε ότι 5 από τους 42 γιατρούς στην περιοχής οι οποίοι είχαν εμβολιασθεί, βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι τους είναι καλά. Οι τρείς δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα της νόσου, ή έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ οι δύο έχουν κατά μέσο όρο βαριά συμπτώματα. Όλοι τους βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments