Οικονομία

Οικονομική ενίσχυση: Σήμερα οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών

Οικονομική ενίσχυση: Σήμερα οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών
Οικονομική ενίσχυση: Στις 9:30 το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας θα πραγματοποιήσει δηλώσεις για την υλοποίηση της πρόσφατης εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 9:30 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, θα προχωρήσουν σε διευκρινήσεις σχετικά με την υλοποίηση της πρόσφατης εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει τους πολίτες να ενισχύονται οικονομικά.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πολίτες που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων και του πρωθυπουργού και κλείδωσαν οι αποφάσεις. Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να λάβουν την ενίσχυση οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινήσεις όλων των μέτρων θα δοθούν σήμερα.

Ήδη ο υπουργό Οικονομικών από τις 5 Νοεμβρίου έχει ανακοινώσει δέκα μέτρα στήριξης συνολικής αξίας 3,3 δις ευρώ σε συνέχεια του νέου lockdown:

  • 1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αναστολές Νοεμβρίου θα υπολογιστούν με βάση τα 800 ευρώ και όχι τα 534 ευρώ.
  • 2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. H εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  • 3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν οι ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή, και καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες.
  • 4. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
  • 5. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
  • 6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες.
  • 7. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.
  • 8. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
  • 9. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.
  • 10. Παράταση πληρωμής των επιταγών.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments