Οικονομία

Σταϊκούρας – Βρούτσης: Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα σε όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σταϊκούρας – Βρούτσης: Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα σε όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Σταϊκούρας - Βρούτσης: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Σε ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί γνωστοποίησαν πως όσοι πολίτες δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον μήνα Δεκέμβριο θα λάβουν το διπλάσιο ποσό. Πρόκειται για 483.335 δικαιούχους, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Διευκρινίζεται πως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ και υποχρεωτική μείωση ενοικίου:

Οι κ. Χρήστος Σταϊκούρας και κ Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν επίσης άλλα 6 μέτρα στήριξης, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από την κυβέρνηση λόγω του δεύτερου lockdown. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικός ενεργοποιούνται συνολικά μέτρα στήριξης 3,3 δις ευρώ για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν:

  • Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται.
  • Αναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής φδίοσεων για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται.
  • Αναστολή πληρωμής δανειοληπτών και ένταξη στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Ήδη οι τράπεζες αφαιρούν το ποσό της κρατικής συμμετοχής από τη δόση.
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι αύριο και θα προβλέπει αποζημίωση 50% στους εκμισθωτές.
  • Αναστολή λήξης επιταγών για 75 μέρες.
  • Νέα επιστρεπτέα 4 με συμμετοχή και νεοσύστατων επιχειρήσεων ασχέτως αν έχουν εργαζομένους και ταμειακή μηχανή. Το 50% δεν επιστρέφεται. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θα εμφανίζεται αυτόματα το ποσό ενίσχυσης. Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθούν οι πρώτοι δικαιούχοι. Θα διατεθούν 1,2 δις ευρώ. Μαζί με την Επιστρεπτέα 5 θα δοθούν πάνω από 5 δις ευρώ.

Ειδικά για τα 800 ευρώ ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι εργοδότες και εργαζόμενοι (μόνο οι εργαζόμενοι που κάνουν αίτηση για πρώτη φορά) από κλειστές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις έως τις 24 Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσό του επιδόματος να καταβληθεί εντός του Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου. «Επιδίωξή μας είναι η πληρωμή της αποζημίωσης στους εργαζόμενους να γίνει σταδιακά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου» κατέληξε ο υπουργός.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments