Πολιτική

Δένδιας Τουρκία: Με υπευθυνότητα της Άγκυρας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο

Δένδιας Τουρκία: Με υπευθυνότητα της Άγκυρας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο
Δένδιας Τουρκία: Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε νέο μήνυμα στη γειτονική χώρα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και στους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των κινήσεων της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.  «Δυστυχώς με υπευθυνότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο» με την Άγκυρα, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που έλαβε χώρα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα «θετικό διάλογο» με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Η Τουρκία κλιμάκωσε τις παράνομες ενέργειές της»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειες της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της.

Επίσης, ο κ. Δένδιας μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίκλειστη πόλη «δεν είναι χώρος για πικ-νικ» και ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε επί τούτου, ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία και την Αυστρία μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες λέγοντας ότι οι Ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανησυχητική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της παρουσίας ξένων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Αιθιοπία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments