Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε επίταξη ιδιωτικών κλινών για ασθενείς στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας

Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε επίταξη ιδιωτικών κλινών για ασθενείς στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με τον πρόεδρο των ιδιωτικών κλινικών να κάνει λόγο για κάτι ασύμφορο για τις κλινικές. Όπως αναφέρει, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια απόφαση λόγω του κόστους των φαρμάκων και του οξυγόνου, ενώ υπάρχει αδυναμία και σε επίπεδο κλινών.

«Αρνήθηκαν όλες οι κλινικές»

Το τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν 200 κλίνες έκανε γνωστή με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών. Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας αναφερόταν ότι έπρεπε να δοθεί η απάντηση μέχρι τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης, διαφορετικά θα προχωρήσει σε επίταξη.

«Από το Υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές. Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19. Δεν έχουμε άλλωστε, την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο» ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.

Ο ίδιος εξήγησε, έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο σχετικά με την απόφαση των συναδέρφων του. Όπως αναφέρει, η ανταπάντηση των μελών της Ένωσης ήταν να μεταφερθούν στις κλινικές ασθενείς χωρίς κορωνοϊό ακόμη και από τα νοσοκομεία των όμορων νομών. Ο κ. Σαραφιανός σημειώνει με νόημα ότι η πίεση προς το σύστημα υγείας κυρίως στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλη. Αναφέρει ενδεικτικά ότι μόνο στη δική του κλινική έχουν μεταφερθεί την τελευταία εβδομάδα περίπου 50 ασθενείς. “Σκεφτείτε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία με 900 κρούσματα την ημέρα” τονίζει.

Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, ανέφερε ότι η Ένωση αναμένει τώρα την απόφαση του Πρωθυπουργού. «Αν προχωρήσει τελικά η επίταξη θα δούμε πως αντιδράσουμε. Άλλωστε, έχουμε πόλεμο ” υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει 100 μέλη Πανελλαδικά ενώ οι ενεργές κλινικές στη Θεσσαλονίκη είναι 10.

Μόσιαλος: «Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών»

Ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζει πως “σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι” και εκφράζει με ανοιχτό τρόπο τη γνώμη του.

Γράφει συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο Facebook: «Το υπουργείο υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 σήμερα.

Δεν το έκαναν. Είδαμε παράλληλα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments