Ελλάδα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Επιτέλους – 25% κάτω η συγκέντρωση του ιού στα λύματα της πόλης

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Επιτέλους – 25% κάτω η συγκέντρωση του ιού στα λύματα της πόλης
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Ευχάριστα νέα έρχονται από τις μετρήσεις των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ.

Μια πολύ ευχάριστη είδηση έρχεται από τη Θεσσαλονίκη αφού η συγκέντρωση του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης παρουσιάζεται 25% μειωμένη μετά τις μετρήσεις από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της ΕΥΑΘ.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού της ανάλυσης σε δείγματα λυμάτων της 18ης Νοεμβρίου, που ελήφθησαν χθες το πρωί από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου, το αποτέλεσμα «είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει όμως να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 12 Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει να καταγράφεται μία εκθετική αύξηση στη συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα, η οποία συμβάδιζε με τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη. Κάθε εβδομάδα οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν το ιικό φορτίο να αυξάνεται και σήμερα είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωσή του μεταξύ δύο δειγματοληψιών.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για το lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στην παρούσα φάση η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος για την άρση των μέτρων. «Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, «σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», πρόσθεσε. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments