Ελλάδα

Πρόεδρος Ιδιωτικών Κλινικών: Αρνηθήκαμε να δώσουμε κλίνες για να μην μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς μας

Πρόεδρος Ιδιωτικών Κλινικών: Αρνηθήκαμε να δώσουμε κλίνες για να μην μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς μας
Πρόεδρος Ιδιωτικών Κλινικών: Τον λόγο που οι κλινικάρχες είπαν «όχι» στην παραχώρηση 200 κλινών στη Θεσσαλονίκη για ασθενείς με κορωνοϊό.

Στους λόγους για τους οποίους αρνήθηκαν τη διάθεση 200 κλινών στο υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. «Δε θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις», τόνισε ο κ. Σαραφιανός μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε “στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση». Παράλληλα ανέφερε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση ήταν οι ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν non Covid ασθενείς.

«Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά Covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», υπογράμμισε.

Επίσης, είπε ότι για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε ο πρόεδρος και πληροφόρησε πως χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις αυτές το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας επιτάχθηκαν 2 κλινικές στη Θεσσαλονίκη μαζί με το προσωπικό τους. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι θα χρειαστεί δυο – τρεις ημέρες για να ετοιμαστούν οι συγκεκριμένες κλινικές. Έτσι, από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες για τη νοσηλεία ασθενών με Sars-Cov-2.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19, το υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non Covid του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες Covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments