Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 21/11: Ανησυχία για αύξηση των διασωληνωμένων – Τι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 21/11: Ανησυχία για αύξηση των διασωληνωμένων – Τι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ
Κρούσματα σήμερα 21/11: Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί να έπεσαν από τα 2.581 χιλιάδες με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες, αλλά το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων και των νεκρών φέρνει μεγάλη ανησυχία.
Κρούσματα σήμερα 21/11: Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί να έπεσαν από τα 2.581 χιλιάδες με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες, αλλά το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων και των νεκρών φέρνει μεγάλη ανησυχία.

Θλιβερή η χθεσινή μέρα αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (20/11) ανακοινώθηκαν 72 νέοι και 2581 νέοι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 582. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με τη Θεσσαλονίκη καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων.

Φόβοι για αύξηση των διασωληνωμένων μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ

Ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός σε νεκρούς, διασωληνωμένους και κρούσματα του δεύτερου lockdown εγείρει φόβους για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αριθμών τους τις επόμενες μέρες. Η Ελλάδα συμπλήρωσε τις 13 από τις 21 ημέρες του δεύτερου γενικού lockdown έχοντας καταγράψει τον υψηλότερο στη διάρκεια της επιδημίας αριθμό διασωληνωμένων (533) και νεκρών (72) με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να χτυπούν καμπανάκι για μεγαλύτερη αύξηση των ασθενών και των διασωληνωμένων τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιελάμβανε 2.581 νέα κρούσματα. Στο αρνητικό βάθρο της πρωτιάς σε κρούσματα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες της χώρας βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη με 673 κρούσματα και ακολούθησε η Αττική με 582 νέες μολύνσεις. Η Λάρισα κατέγραψε 105 περιστατικά, η Πέλλα 107, η Μαγνησία 108, η Ημαθία 111. «Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μία αναθαρρούμε, μία απογοητευόμαστε», επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Σχολιάζοντας το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισαν πως η επιδημιολογική καμπύλη δείχνει σταθεροποίηση πλέον και όχι άνοδο και πως η τάση αυτή αφορά κυρίως τη βόρεια χώρα και την Αττική. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία και οι δύο τους ανέφεραν πως στην περιοχή δεν αποτυπώνεται η τάση σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων.

Ο πόλεμος, όπως χαρακτήρισε η κυρία Παπαευαγγέλου την επιδημία και τη διαδικασία αντιμετώπισής της, είναι διαρκής. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εάν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορωνοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε», ανέφερε ενδεικτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη, σαφή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη βόρεια Ελλάδα και δύο εβδομάδες από το πανελλαδικό. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας».

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε και την επόμενη εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την τήρηση των μέτρων, όσο και τη διατήρηση της σταθερής εικόνας της επιδημίας, με ανάλογους σταθερούς αριθμούς διασωληνωμένων και θυμάτων. «Το δεύτερο κύμα θερίζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, καλώντας όλους τους πολίτες να κάνουν ό,τι πρέπει “για να φτάσουμε ασφαλείς στο ραντεβού μας με το εμβόλιο”. Χθες σημειώθηκαν 72 θάνατοι από τους συνολικά 793 που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τον Νοέμβριο.

Από τις 461 εισαγωγές που έγιναν χθες περισσότερες από τις μισές, οι 260, έγιναν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλες 70 εισαγωγές έγιναν στη Θεσσαλία και 82 στα νοςοκομεία της Αττικής. Στα τελευταία νοσηλεύονται 618 αςθενεις σε απλές κλίνες Covid-19 και άλλοι 155 στις ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 130 διασωληνωμένοι. Το 54% των διασωληνωμένων νοσηλεύονται όμως στη βόρειο Ελλάδα, δηλαδή 290 ασθενείς. Επίσης, οι 2.032 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 από τους 3.258 που νοσηλεύονταν συνολικά στη χώρα βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Family with kids in face mask in shopping mall or airport. Mother and child wear facemask during coronavirus and flu outbreak. Virus and illness protection, hand sanitizer in public crowded place.

Όχημα της μετάδοσης η ελληνική οικογένεια

«Ο κορωνοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης αναλύοντας τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της επιδημίας. Οπως ανέφερε, ο κορωνοιός πέρασε από τους 20άρηδες και τους 30άρηδες στις μεγαλύτερες γενιές και πλέον «συντηρείται» εντός των νοικοκυριών. «Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας, ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε δίνοντας μια θετική προοπτική για τον επόμενο μήνα υπό τον όρο των περιορισμών στον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η βαρύτερη επίπτωση της επιδημίας καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 64 ετών και ακολουθούν τα άτομα μεταξύ 19 και 39 ετών.

Τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν την πιο χαμηλή επίπτωση. Ωστόσο, με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαν διασωληνωθεί 11 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Τι ανακοινώθηκε χθες από τον Νίκο Χαρδαλιά στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού

Όλη η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη φάση όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, όμως, η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο». Αυτό, άλλωστε, δείχνουν τα νούμερα στις κατειλημμένες ΜΕΘ, τα κρούσματα, οι νεκροί, ενώ η πρώτη ενθαρρυντική εικόνα μετά από μέρες ήρθε από τη μείωση του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης κατά 25%.

Ένα από τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού είναι το κλείσιμο των συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή, καθώς και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να εισέλθει κανείς από τα χερσαία σύνορα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για αυτά τα μέτρα στη χθεσινή ενημέρωση, καθώς και για τους ελέγχους που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις.

«Είναι ξεκάθαρο νομίζω και από τις παρουσιάσεις των ειδικών μας, ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των διασποράς του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της νόσου, από σήμερα το πρωί (σ.σ. 20/11) ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας μας, δηλαδή στα βόρεια σύνορά μας.

  • Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ μόνο. Ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις.
  • Η διέλευση επιτρέπεται από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτήν την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ημερη καραντίνα στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά τη συμπλήρωση του PLF τους.
  • Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοχοι αδείας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις.
  • Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ, ενώ η εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο, μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευθεί η ορθότητα του τεστ.

Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Να σημειωθεί ότι το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι από σήμερα (σ.σ. 20/11) το πρωί κλειστό. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές».

Τι είπε για τους ελέγχους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε και για τους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές. «Από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και εχθές έχουν πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Περιφέρειες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 43.051 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 379 παραβάσεις, έχουν επιβληθεί 712 πρόστιμα συνολικού ύψους 293.850 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 315 συνολικά ημερών.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στη μη χρήση μάσκας και στη μη τήρηση των σχετικών με τις μετακινήσεις μέτρων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από μεικτά κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας συνολικά 204 ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, όπως βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, τράπεζες, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και χώρους γραφείων.

Το δείγμα περιλάμβανε επιχειρήσεις από 5 έως και 839 εργαζομένους στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου – Ταύρου, Χαϊδαρίου, Ελληνικού Αργυρούπολης, Μάνδρας, Τανάγρας στα Οινόφυτα, Ρεθύμνου, Λάρισας, Πατρέων και Σερρών.

Ελέγχθηκαν ως προς την τήρηση των μέτρων του επιδημιολογικού συναγερμού και ειδικότερα για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, την εφαρμογή του συστήματος εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με διακρίβωση των αναγραφόμενων στο έντυπο 4.1 του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για COVID – 19 σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας, την τήρηση του δηλωθέντος ωραρίου και την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και χρήσης μέτρων ατομικής προστασίας.

Επίσης έγινε σχετική ενημέρωση και δόθηκαν οδηγίες στους ελεγχόμενους αναφορικά με την αξιολόγηση του κινδύνου από τον κορονοϊό SARS– COV-2, το σχεδιασμό και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ειδικότερων οδηγιών του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερη αναφορά έγινε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού ενώ στις περιπτώσεις- που μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν στο 4%- στις οποίες καταγράφηκαν παραβάσεις, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η συνεργασία με τους ελεγχόμενους ήταν αρκετά καλή και η αντιμετώπιση του ελέγχου ήταν θετική. Είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σαρωτικά, εντατικά θα έλεγα, και τα επόμενα 24ωρα και ειδικά την επόμενη εβδομάδα.

Κάνουμε για ακόμη μια φορά έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων γιατί όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους τόσο πιο γρήγορα αυτά θα αποδώσουν. Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση των Ιωαννίνων όπου τις τελευταίες μέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Φαίνεται λοιπόν ότι όταν οι πολίτες και η Πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιοριστεί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments