Διεθνή

ΗΠΑ εκλογές: Απορρίφθηκε η προσφυγή Τραμπ για την ακύρωση επιστολικών ψήφων στην Πενσυλβανία

ΗΠΑ εκλογές: Απορρίφθηκε η προσφυγή Τραμπ για την ακύρωση επιστολικών ψήφων στην Πενσυλβανία
ΗΠΑ εκλογές: Το επιτελείο του Τραμπ σκοπεύει να καταθέσει και νέες προσφυγές για να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν λέει να χωνέψει ακόμη πως έχει χάσει τις προεδρικές εκλογές και πως θα πρέπει να φύγει από τον Λευκό Οίκο. Το Σάββατο ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε μια αγωγή της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία επιδίωκε να ακυρώσει εκατομμύρια επιστολικές ψήφους στην Πενσυλβανία.

Ο δικαστής Μάθιου Μπραν στο Γουίλιαμσπορτ της Πενσιλβανία, χαρακτήρισε «αστήρικτα τα νομικά επιχειρήματα» των εναγόντων, κάνοντας λόγο για «αναπόδεικτες κατηγορίες». Ο Μπραν πρόσθεσε ότι ο ίδιος «δεν έχει καμία εξουσία να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου κανενός ατόμου, πόσο μάλλον εκατομμυρίων πολιτών».

Νωρίτερα είχε επικρατήσει αλαλούμ στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου ανακοινώθηκε ότι νικητής των εκλογών είναι ο Τζο Μπάιντεν για να υπάρξει διόρθωση στη συνέχεια ότι ακόμη δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Με την πόρτα να έχει κατά τα φαινόμενα κλείσει στην Τζόρτζια και μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές ήττες της, η ομάδα του Τραμπ εναποθέτει τις ελπίδες της τώρα στο να πείσει τα κοινοβουλευτικά σώματα των Πολιτειών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά τις οποίες κέρδισε ο Μπάιντεν, να απορρίψουν το αποτέλεσμα και να ανακηρύξουν νικητή τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, μεταδίδει το Reuters.

Το σχέδιο του Τραμπ 

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είχε προηγούμενο στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Ο Τραμπ όχι μόνο χρειάζεται τα νομοθετικά σώματα τουλάχιστον τριών Πολιτειών να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά επίσης να εγκριθεί αυτή η κίνηση από το Κογκρέσο και, σχεδόν μετά βεβαιότητας, και από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι στιγμής, οι απόπειρες ανατροπής του αποτελέσματος μέσω δικαστικών προσφυγών και ανακαταμετρήσεων δεν είχαν επιτυχία. Παρά τις ήττες, το επιτελείο του Τραμπ δεν εγκαταλείπει και προειδοποιεί ότι θα καταθέσει και νέες προσφυγές. Οι δικηγόροι του προέδρου υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στα νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία) και όχι στους κυβερνήτες ή τους υπουργούς Εσωτερικών των Πολιτειών, την τελευταία λέξη όσον αφορά τον διορισμό των μεγάλων εκλεκτόρων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το Κογκρέσο στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Γουισκόνσιν. Αυτές οι τρεις Πολιτείες έδωσαν τη νίκη στον Τραμπ το 2016, όμως τώρα τις κέρδισε ο Μπάιντεν. Χωρίς αυτές, οι πιθανότητες του Τραμπ να παραμείνει πρόεδρος είναι μηδενικές.

Ο νομικός σύμβουλος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Μπομπ Μπάουερ, είπε ότι η ομάδα του Τραμπ βρίσκεται σε «απελπιστική θέση» από νομικής άποψης. «Κανένα νομοθετικό πολιτειακό σώμα στην ιστορία της χώρας μας δεν έχει κάνει ποτέ αυτό που προφανώς εξωθεί ο Τραμπ να κάνει το Μίσιγκαν, δηλαδή να αγνοήσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου. Δεν γίνεται», είπε στους δημοσιογράφους. Στο μεταξύ η άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη μετάβαση της εξουσίας, αφήνοντας τις ΗΠΑ ευάλωτες απέναντι σε εχθρικά κράτη και αόρατους εχθρούς, όπως ο κορωνοϊός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments