Ελλάδα

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί
Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Πληθαίνουν οι φωνές από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που περιγράφουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς. Για υποτίμηση του κινδύνου έκανε λόγο ο κ. Καπραβέλος που ζητάει ένταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας στην μάχη κατά της πανδημίας.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιβεβαιωνεται πλέον από όλες τις μεριές καθώς εκτός από τους υγειονομικούς που καθημερινά απευθύνουν κάλεσμα στην πολιτεία για ενίσχυση του ΕΣΥ, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για συνθήκες πολέμου στο ΕΣΥ. Ο επόμενος φόβος των υγειονομικών είναι η διασπορά του ιού στο προσωπικό κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες και κάθε απουσία μετράει.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών και στη δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ωστόσο σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι υγειονομικοί, αυτό δεν είναι αρκετό. Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και, παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να δούμε μείωση ή σταθεροποίηση στα κρούσματα, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί με τους διασωληνωμένους, οι οποίοι το προηγούμενο 24ωρο ανέρχονταν σε 540.

«Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Μιλώντας στο MEGA, ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, υποστήριξε πως «η κατάστασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη» και πρόσθεσε πως οι μονάδες είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.

Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ» τόνισε.

Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη» σημείωσε.

Προειδοποίησε, δε, πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες, καθημερινά, από τα εξιτήρια. «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

Δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας

«Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα» πρόσθεσε, μιλώντας στον ANT1.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, ο οποίος τόνισε πως «ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη γίνει αυτό».

«Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα, γι’ αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας» είπε και πρόσθεσε:

«Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους όμορους νομούς ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δεν γίνεται σωστά εκεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments