Οικονομία

ΟΑΕΔ επίδομα 400 ευρώ: Ποια η διαδικασία για την καταβολή του βοηθήματος

ΟΑΕΔ επίδομα 400 ευρώ: Ποια η διαδικασία για την καταβολή του βοηθήματος
ΟΑΕΔ επίδομα 400 ευρώ: Αναλυτικά ποια είναι τα κριτήρια και πως θα γίνει η πληρωμή.

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για το επίδομα των 400 ευρώ που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, το οποίο είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τις επόμενες ώρες, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στην διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia.

Με την έναρξη των αιτήσεων για τους 130.000 μακροχρόνια ανέργους ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει παράλληλα και στην πληρωμή των 400 ευρώ ώστε όλοι οι δικαιούχοι να λάβουν τα χρήματά τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι είναι να μπουν στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και να συμπληρώσουν ή επιβεβαιώσουν ή τροποποιήσουν τα στοιχεία τους. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτή η διαδικασία τόσο πιο σύντομα θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές.

Τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να έχει στη διάθεση του ο ΌΑΕΔ για να προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ είναι:

  • το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
  • ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών,
  • ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),
  • ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
  • ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Σημειώνεται πως οι άνεργοι μπορούν να λάβουν εάν την επιδότηση:

  • δεν επιδοτούνται, δεν εισπράττουν δηλαδή το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200€
  • είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
  • απέκτησαν ή αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ – από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της επίμαχης ΚΥΑ σε ΦΕΚ. Οι άνεργοι που είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020 δεν δικαιούνται το επίδομα
  • δεν έλαβαν την άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους:

Η καταβολή των 400 ευρώ θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανέργων μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) τους. Για όσους υπάρχουν στον ΟΑΕΔ στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού από προηγούμενες συναλλαγές θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν ένα νέο. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν στο τέλος της υποβολής των αιτήσεων στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ. Για όσους δεν υπάρχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Τονίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ. Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments