Πως Να

Πώς να βράσω σωστά το αυγό μου

Πώς να βράσω σωστά το αυγό μου
Μικρά μυστικά για να κάνετε το ιδανικό για εσάς βραστό αυγό.

Το αυγό είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν το σώμα από τις βλαβερές επιπτώσεις της δράσης των ελεύθερων ριζών και δρουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος. Ο κρόκος του αυγού έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιος σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες. Όσο για το ασπράδι; Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και δεν περιέχει λιπαρά.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως το βράσιμο του αυγού είναι μια απλή υπόθεση, ωστόσο αρκετές φορές έχουν διαψευστεί αφού το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σφιχτό όσο θα το ήθελαν. Για να μην βρεθείτε λοιπόν και εσείς στην ίδια ή για να μην ξαναβρεθείτε έχετε κατά νου τα εξής:

Τα αυγά που έχουν συντηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες έχουν υψηλότερο pH, άρα περισσότερες πιθανότητες να ραγίσουν στο βράσιμο, όμως καθαρίζονται πιο εύκολα. Για να αποφύγετε το ράγισμα του αυγού μπορείτε να το τρυπήσετε ελάχιστα στη μία στρογγυλή πλευρά του πριν το βράσετε, ώστε να απελευθερωθεί ο αέρας που έχει μέσα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε απλά με μία βελόνα.

Αν, πάλι, τα αυγά σας δεν έχουν μπει στο ψυγείο και έχουν θερμοκρασία δωματίου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ραγίσματα. Αν, πάντως, κάποιο αυγό ραγίσει την ώρα του βρασμού, ρίχνοντας μερικές σταγόνες ξύδι στην κατσαρόλα θα αποφύγετε την διαρροή από το κέλυφος. Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε ένα αυγό που έχει ραγίσει τυλίγοντάς το με αλουμινόχαρτο.

Τι πρέπει να προσέξετε στο μελάτο αυγό:

  • Επιλέξτε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάλτε τα αυγά σε ένα άδειο κατσαρολάκι.
  • Καλύψτε τα αυγά με 2,5 εκ. νερού, το οποίο επίσης θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το νερό είναι κρύο τα αυγά θα χρειαστούν περισσότερη ώρα να βράσουν. Αν, πάλι, το νερό είναι καυτό κινδυνεύετε να βράσουν τα αυγά πιο γρήγορα από όσο υπολογίζετε και να μη γίνουν μελάτα.
  • Πριν ανάψετε το μάτι, βάλτε στο κατσαρολάκι μία κουταλιά της σούπας αλάτι ή ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει τις πρωτεΐνες στο ασπράδι να πήξουν ταχύτερα και έτσι αποφεύγονται τα ραγίσματα στο κέλυφος.
  • Καλύψτε το κατσαρολάκι με το καπάκι του.
  • Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, χωρίς να αφαιρέστε το καπάκι. Όταν ακούσετε το νερό να βράζει, απομακρύνετε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας. Πριν αφαιρέσετε το καπάκι αποφασίστε πόση ώρα θέλετε ακόμα να αφήσετε τα αυγά μέσα στο καυτό νερό: Αφήστε τα 3-5 λεπτά αν θέλετε ο κρόκος να είναι υγρός, αφήστε 5-6 λεπτά αν θέλετε ο κρόκος να είναι λίγο υγρός ή αφαιρέστε τα αμέσως από τη φωτιά αν θέλετε ο κρόκος να είναι πολύ υγρός.

Τι πρέπει να προσέξετε στο σφιχτό αυγό:

  • Αν θέλετε να βράσετε σφιχτά αυγά, προτιμήστε αυτά να μην είναι εντελώς φρέσκα αλλά μερικών ημερών. Τα πολύ φρέσκα αυγά θα σας δυσκολέψουν στο καθάρισμα, γιατί θα κολλά στο κέλυφος το ασπράδι.
  • Βάλτε τα αυγά σε κατσαρολάκι, προσθέστε αλάτι ή ξύδι και βάλτε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύπτονται τα αυγά. Προσέξτε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατοστά νερού πάνω από τα αυγά. Προτιμήστε το νερό να είναι κρύο, ώστε να μην παραβράσουν τα αυγά, παρόλο που αυτό θα σας αυξήσει τον χρόνο βρασμού.
  • Βάλτε το καπάκι της κατσαρόλας, φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και αφήστε τα αναλόγως: Αν τα αυγά σας ήταν κρύα, από το ψυγείο, όταν το νερό βράσει σβήστε τη φωτιά αλλά αφήστε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι, χωρίς να αφαιρέσετε το καπάκι. Αφήστε τα στο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Μην τα αφήσετε παραπάνω, γιατί θα αποχρωματιστούν και θα μυρίζουν έντονα και δυσάρεστα. Καθαρίστε τα αυγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Αν τα αυγά σας είχαν θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να βράσουν για 10-12 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments