Διεθνή

Ιταλία κορωνοϊός: Νέα κυβερνητικά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Ιταλία κορωνοϊός: Νέα κυβερνητικά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων
Ιταλία κορωνοϊός: Τις τελευταίες μέρες πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν.

Είναι δεδομένο πλέον πως φέτος το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων θα είναι κατά πολύ μειωμένο και λιτό. Η ατομική αποστασιοποίηση εν μέσω υγειονομικής κρίσης είναι η βασική προϋπόθεση ώστε η μετάδοση του ιού να τεθεί υπό (μερικό) έλεγχο κι έτσι φέτος ρεβεγιόν και οικογενειακοί εορτασμοί (όπως τους ξέραμε) τίθενται σε παύση.

Μέσα σε όλο αυτό το μη ευνοϊκό κλίμα, η αγορά αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Τα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά τα Σαββατοκύριακα και τα υπόλοιπα καταστήματα δεν λειτουργούν υπό ευνοϊκές συνθήκες, κάτι το οποίο αυξάνει ένα γενικότερο κλίμα άγχους – αλλά και χρέη. Με μειωμένο τζίρο, πολύ απλά τα χρήματα δεν φτάνουν ώστε να ανταπεξέλθουν οι καταστηματάρχες στα λειτουργικά έξοδα.

Επίσης, ειδικά στην Βόρεια Ιταλία, Χριστούγεννα σημαίνει σεζόν για σκι. Δυστυχώς, όπως όλες οι τοποθεσίες συνωστισμού, τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν hot spot, με τεράστιες ουρές τις ημέρες λειτουργίας. Την περασμένη άνοιξη, το γραφικό Ischgl στην Αυστρία αποτέλεσε το ground zero για την διάδοση του ιού στην Ευρώπη. Ένα σενάριο που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει ξανά.

Η Ιταλική Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις επιπτώσεις ενός τρίτου μεγάλου κύματος του ιού «με οποιοδήποτε κόστος»

A qualunque costo. Whatever it takes. Αυτό το μότο κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Ιταλικής Κυβέρνησης εδώ και αρκετές εβδομάδες, με γνώμονα πάντα πως η οικονομία δεν αντέχει περισσότερα χτυπήματα και πως η ψυχολογία του κόσμου έχει φτάσει ή ακόμα και ξεπεράσει τα όρια της. Τα επεισόδια στους δρόμους των μεγάλων πόλεων τον Οκτώβριο ήταν (τουλάχιστον εν μέρει) δείγμα της ψυχολογικής και οικονομικής εξάντλησης των πολιτών. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση το γρηγορότερο δυνατό, κάτι το οποίο οι Υπουργοί φαίνεται να έχουν αντιληφθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ.

Τις τελευταίες μέρες πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Σήμερα λοιπόν μια πρώτη γεύση του νέου προεδρικού διατάγματος με τα νέα μέτρα κυκλοφορεί στα κύρια ΜΜΕ.

Αναλυτικά, τα σενάρια που συζητούνται είναι τα εξής:

Παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με πιθανή παύση το βράδυ των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εορτασμοί (με περιορισμένο αριθμό συγγενών) αλλά και να μπορέσουν οι πιστοί να ακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία ‘Άξονας’ με Γαλλία και Γερμανία ώστε να περιοριστούν τα ταξίδια σε χιονοδρομικά θέρετρα. Οι Περιφερειάρχες, αντίθετα, πιέζουν για άνοιγμα ώστε να σωθεί η σεζόν, προτείνοντας μάλιστα και το όριο του 50% πληρότητας Πιθανή η απαγόρευση των ταξιδιών μεταξύ των Περιφερειών, κρατώντας σε εφαρμογή το σύστημα ‘χρωματισμού’ με βάση το επίπεδο κρισιμότητας της υγειονομικής κατάστασης

Υπάρχει πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων στις κόκκινες περιφέρειες μέχρι τις 10 μμ για την αναχαίτιση της τοπικής οικονομίας. Επίσης προτάθηκε και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων (mall) τα οποία προσωρινά παραμένουν κλειστά τα Σαββατοκύριακα Παράλληλα με τα ανωτέρω, αναμένεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει από τις 9 ή 10 μμ, ώστε να βοηθηθούν τα περισσότερα καταστήματα, ενώ μελετάται για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας Εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά μετά τις 6 μμ ενώ κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους θα επιτρέπεται η εξυπηρέτηση μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι

Το άνοιγμα των σχολείων (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αποτελεί κομβικό σημείο. Αυτά ενδέχεται να ξεκινήσουν από τις 7 Ιανουαρίου αν κι εφόσον η ημερομηνία αυτή δεν συμπίπτει με ανοδική τάση του τρίτου κύματος της πανδημίας Τις επόμενες ημέρες αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις όσον αφορά τα μέτρα, τα οποία φαίνεται πως θα εφαρμοστούν από τις 4 Δεκεμβρίου έως και μετά τα Θεοφάνεια. Μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις, σίγουρα έντονη θα παραμείνει η εσωκυβερνητική διαμάχη ακόμα και μεταξύ των ίδιων των Υπουργών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments