Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο για να ανοίξει η χώρα με ασφάλεια

Φώφη Γεννηματά: Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο για να ανοίξει η χώρα με ασφάλεια
Φώφη Γεννηματά: Στην ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε μία δέσμη μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πορεία της πανδημίας με ανοιχτή οικονομία.

Στη συζήτηση για το πώς και πότε πρέπει να αρθεί το lockdown και να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας κανονικότητας, παρενέβη με τοποθέτησή της η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που ισχύει ως τώρα, ενώ προειδοποίησε ότι δεν χωράει εφησυχασμός με την προσδοκία του εμβολίου.

«Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι τώρα. Η προσδοκία του εμβολίου δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει πως -με δεδομένο ότι ο ιός πιθανότατα θα συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα- «ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, και προτείνει τα εξής:

1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν:

  • Η χρήση μάσκας παντού
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-5:00
  • Η υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Ενιαία διαχείριση, από δημόσιο φορέα, όλων των υγειονομικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με ξενοδοχεία καραντίνας για ελαφρώς πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid-19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού.

3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. Επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ 48ώρου.

4. Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών ΠΦΥ, με κινητά συνεργεία, αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα (π.χ., Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά, Κρήτη, νησιά κ.α.). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζομένων στην «πρώτη γραμμή», καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.

«Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα ολόκληρες περιοχές θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments