Διεθνή

Προϋπολογισμός 2021 ΕΕ: Βαρσοβία και Βουδαπέστη δεν θα συμβιβαστούν

Προϋπολογισμός 2021 ΕΕ: Βαρσοβία και Βουδαπέστη δεν θα συμβιβαστούν
Προϋπολογισμός 2021 ΕΕ: Βαρσοβία και Βουδαπέστη ασκούν βέτο στα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για να βοηθήσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αδιάλλακτες παραμένουν Πολωνία και Ουγγαρία αφού και οι δύο έχουν κοινή στάση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία ζητούν να λάβει σοβαρά υπόψιν το βέτο που έχουν ασκήσει τόσο η Βαρσοβία όσο και η Βουδαπέστη στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Επίσης, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να αναζητεί έναν συμβιβασμό. Από την άλλη, η ΕΕ ερευνά τις εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για ενδεχόμενη υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστικών τους συστημάτων και των μέσων ενημέρωσης ενώ έχει επιδιώξει να συνδέσει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Έχουμε συγκεκριμένες αμφιβολίες σχετικά με έναν κανονισμό, η κατάσταση είναι εξαιρετική και απαιτούμε το βέτο μας να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. (Αναμένουμε) μια απάντηση και μια επιπλέον προσπάθεια συμβιβασμού», ξεκαθάρισε ο Ράου, επισημαίνοντας εξάλλου ότι η πρόταση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Πολωνία και η Ουγγαρία να απευθυνθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάσει τη σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, δεν απαντά στις αμφιβολίες τους.

Έτσι, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες απάντησαν ασκώντας βέτο στον προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για να βοηθήσουν τα κράτη – μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, την Πέμπτη (26 Νοεμβρίου) Πολωνία και Ουγγαρία τόνισαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να θέτει όρους για το κράτος δικαίου προκειμένου να εκταμιεύσει πόρους, αν δεν αλλάξει τη θεμελιώδη συνθήκη της, επιμένοντας με αυτό τον τρόπο στις θέσεις του.

Αν δεν συμφωνήσουν Πολωνία και Ουγγαρία, τι θα συμβεί;

Πάντως, και η Ουγγαρία φαίνεται πως διατηρεί σταθερή και ανάλογη θέση, όπως επανέλαβε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα του κράτους δικαίου. Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ορμπάν τόνισε ότι οι ψήφοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι απαραίτητοι για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η σύνδεση πολιτικών θεμάτων με οικονομικά θέματα δεν είναι ένα νομικό ζήτημα, αλλά μια πολιτική απόφαση της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίπτοντας εμμέσως και αυτός την πρόταση της φον ντερ Λάιεν. «Η θέση μας είναι απολύτως σταθερή και η δική τους απλώς μια πολιτική απόφαση”, υπογράμμισε ο Ορμπάν. “ Η δική τους μπορεί να αλλάξει, η δική μας όχι. Δεν επιθυμώ έναν συμβιβασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments