Ελλάδα

Lockdown Ελλάδα: Τρομακτική αύξηση των νεκρών από τον κορωνοϊό – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Lockdown Ελλάδα: Τρομακτική αύξηση των νεκρών από τον κορωνοϊό – Τι προτείνουν οι ειδικοί
Lockdown Ελλάδα: Το «μαύρο» Σάββατο με τους 121 θανάτους όχι μόνο φέρνει τη συνέχεια της καραντίνας, αλλά κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό έχει ξεφύγει. Τι προτείνουν οι ειδικοί.

«Μαύρο» ήταν το χθεσινό Σάββατο στην Ελλάδα αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νεκρούς από τον κορωνοϊό, ενώ 557 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι. Τα κρούσματα έπεσαν στα 1747, αλλά ποιος μπορεί να χαρεί με τέτοια νούμερα; Να σημειώσοουμε ότι οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα έφτασαν ήδη τους 2223.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουμε άλμα στους θανάτους από τον φονικό ιό. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε άλλες 7 ημέρες, μέχρι και χθες 28 Νοεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 722 συνάνθρωποί μας. Όπως σωστά ειπώθηκε σαν παράδειγμα, είναι να σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα αεροπλάνο ή να έχουμε πόλεμο.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, άλλωστε, έτσι περιγράφουν τις συνθήκες στα νοσοκομεία που στενάζουν από τους ασθενείς με κορωνοϊό, με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι τεράστια. Το προσωπικό δουλεύει σε απόλυτες συνθήκες εντατικοποίησης, ενώ καθημερινά υπάρχουν κρούσματα. Η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Το lockdown που έχει αποφασιστεί να ισχύει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, ενώ πολλοί ειδικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ακόμα και για το άνοιγμα των σχολείων.

Στη Θεσσαλονίκη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Να μείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες μέχρι τα Χριστούγεννα, να ανοίξουν δηλαδή τον Ιανουάριο, ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός έχει πει πως αν είναι κάτι να σκεφτεί να ανοίξει για το επόμενο διάστημα είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και γι’ αυτό δεν υπάρχει ακόμα τελική εισήγηση.

Εξαιρετικά μεγάλος προβληματισμός σε αυτή την συζήτηση υπήρξε και για το άνοιγμα της εστίασης. Θα γίνει μια προσπάθεια για το λιανεμπόριο αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει κάτι στην χώρα πλην νηπιαγωγείων και δημοτικών, αν ανοίξουν στις 7 του μήνα.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού – Τι είπε για τις γιορτές

«Ζητώ πραγματικά λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώς στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το κεντρικό μήνυμα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί της σταδιακής άρσης του lockdown, προιδέασε πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγιση της: «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε εκ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε σχέση με τον επικείμενο εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως πρώτος αυτός και η οικογένεια του θα κάνουν το εμβόλιο και προέτρεψε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να πράξουν το ίδιο, καθώς, όπως σημείωσε, τα εμβόλια, που θα εγκριθούν θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τι δήλωσε για το εμβόλιο

«Δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός. Θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε τα εμβόλια μεγάλο επίτευγμα της Ιατρικής. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, δεν δίστασε να υιοθετήσει πιο προσωπικό τόνο, επικαλούμενος την περιπέτειας της εκλιπούσας μητέρας του Μαρίκας, που έμεινε σχεδόν παράλυτη, όπως είπε, από την πολυομελίτιδα, για να θυμίσει πως η συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει πλέον εξ αιτίας του εμβολίου. Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός για το πως θα γίνει ο εμβολιασμός, ενώ σε σχετική ερώτηση τόνισε πως όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματά κατά τις μετακινήσεις του με τα αεροπλάνα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, εξάλλου, να ευχαριστήσει εκ νέου ιατρούς και νοσηλευτές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλουν και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας λειτουργεί «στα κόκκινα», ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, τα νοσοκομεία μας, άντεξαν, αντέχουν και θα αντέξουν. «Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου φροντίσαμε να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα υλικά, ώστε να εξοπλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε 567», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε πως τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα σε ό, τι αφορά στην τιθάσευση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Θεσσαλονίκη είναι πλέον ορατά, καθώς, όπως γνωστοποίησε, για πρώτη φορά χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών είναι πιο θετικό, άρα μείωνεται η πίεση στο ΕΣΥ.

«Μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάνεται είναι μία τραγωδία και κάθε ώρα και ημέρα καταβάλλονται προσπάθειες να σωθούν ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και απάντησε σε σχέση με την άρση του lockdown στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρίνισε ότι αποτελεί προσωπική του άποψη πως θα παραταθεί η καραντίνα ως τις 21 Δεκεμβρίου θεωρώντας την εν λόγω ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ό, τι ανέφερε, η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα.

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον σημείωσε πως αυτή τη στιγμή «έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων. Έχει πέσει από το 19% στο 10% μα έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, πάνω από 26.000, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους».

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», σημείωσε αναφερόμενος στην αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Όπως εξέφρασε, «την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού» υπενθυίζοντας πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα.

Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί τη διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Ο ίδιος επισήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές. Ας έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Για αυτό κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε. Επίσης, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως, η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.

Τέλος, αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και μήνυμα ακόμα και τις ημέρες των γιορτών. «Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες αρχές καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments