Πολιτική

Βαρβιτσιώτης Oruc Reis: Η επιστροφή του στην Αττάλεια δεν γίνεται με τη λογική ότι διαπραγματευόμαστε

Βαρβιτσιώτης Oruc Reis: Η επιστροφή του στην Αττάλεια δεν γίνεται με τη λογική ότι διαπραγματευόμαστε
Βαρβιτσιώτης Oruc Reis: Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, σχολίασε πως θα κριθούν πολλά στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Για την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια καθώς και για το πόσο κοντά είμαστε στο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε ο αναπληρωτής υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Δεν νομίζω ότι θα ξαναπιάσει (αυτό το κόλπο). Την πρώτη φορά συνοδεύτηκε με μια σειρά από κινήσεις οι οποίες καλύπτονταν από ένα πέπλο αξιοπιστίας. Δηλαδή ήταν συνοδευόμενες από κινήσεις οι οποίες είχαν σχέση με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει προς τη γερμανική προεδρία, προς την κα Μέρκελ ο κ. Ερντογάν, δηλαδή υπήρχαν πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις, σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια με τη λογική ότι πάμε πίσω για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 Fm» στην εκπομπή «Secret».

«Γίνεται με τη λογική ότι πάμε πίσω γιατί ολοκληρώσαμε ένα μέρος των ερευνών που είχαμε να κάνουμε και αυτό είναι ανησυχητικό. Βεβαίως σε αυτή την περίοδο έχουν συμβεί και άλλα πολλά, έχει συμβεί το γεγονός ότι η Τουρκία αναμείχθηκε στη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ επιπλέον, επιβαρύνοντας το έλλειμμα ασφάλειας στην περιοχή. Έχουμε το γεγονός του ότι έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή και τον οποιοδήποτε έλεγχο σε τουρκικά πλοία στην επιχείρηση Ειρήνη την οποία διεξάγει η ΕΕ, και βέβαια έχει κάνει εξαιρετικά προκλητικές κινήσεις στο πεδίο της Κύπρου με το άνοιγμα των Βαρωσίων και την επίσκεψη στην Αμμόχωστο και τις εργασίες εκεί οι οποίες παραβιάζουν ευθέως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Και προσέθεσε: «Νομίζω ότι και τα τρία αυτά δείχνουν ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση από την τουρκική πλευρά για χαμήλωμα των τόνων ή για αποφυγή κινήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν με κάποιο τρόπο διαφορετικά. Ήταν ξεκάθαρα προκλητικές θέσεις οι οποίες παραβίασαν αυτό το οποίο η ΕΕ είχε δηλώσει αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών. Η Τουρκία τις έκανε αυτές τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι αφού έχει κάνει όλες αυτές τις προκλητικές ενέργειες».

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, «δεν θα έλεγα ότι είμαστε κοντά σε κάποιο εμπάργκο όπλων, είναι ένα από τα πράγματα τα οποία ζητάμε, όπως ζητάμε μια σειρά από ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει η Ευρώπη. Ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί μια ομοφωνία έτσι όπως την περιγράφουνε οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αυτό είναι σαφές. Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής η οποία είναι σε δέκα μέρες, μπορεί να βγάλει πάρα πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με το ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην Τουρκία. Νομίζω ότι είναι σημαντικό εμείς να πιέζουμε για το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούμε να πετύχουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments