Διεθνή

Τσαβούσογλου Πομπέο: Εκνευρισμός του Τούρκου ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις το Αμερικάνου ομολόγου του

Τσαβούσογλου Πομπέο: Εκνευρισμός του Τούρκου ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις το Αμερικάνου ομολόγου του
Τσαβούσογλου Πομπέο: Δεν κρύβει τον εκνευρισμό του ο Τούρκος ΥΠΕΞ και επανήλθε με δηλώσεις ενάντια στην Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε με νέα τοποθέτηση στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μετά την ομιλία του Μάικ Πομπέο. Φανερά ενοχλημένος ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ενώ αρχικά είχε μιλήσει για το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το in.gr, επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου»

Στη συνέχεια μίλησε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας». Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

«Χαστούκι» από τον Πομπέο

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε μια ασυνήθιστη για τα Νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο κ. Πομπέο προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο! Και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στους New York Times, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «αυτοκράτορα» τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους αντιπάλους του με στόχο να τον ωθήσουν στις εκλογές . «Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα» είχε πει χαρακτηριστικά.

Αυτό το τίμημα θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές. Εκτός από την απειλή κυρώσεων, δυνητικά βαριές κυρώσεις μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, υπάρχουν επίσης ανεπίλυτες διαφορές ως προς το καθεστώς των Κούρδων μαχητών στη Συρία, τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Τουρκίας στη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές.

Ακσόι: Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις – Η Ελλάδα είναι αυτή που έκανε πίσω

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα πως αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, προχώρησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την απόσυρση του Oruc Reis, ο Χαμί Ακσόι τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά η ημερομηνία της συνάντησης δεν μπορούσε να καθοριστεί, καθώς η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω λόγω του γεγονότος ότι το Oruc Reis ήταν στο πεδίο.

»Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο και επέστρεψε στην Αττάλεια στις 29 Νοεμβρίου 2020. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, όπως είναι μέχρι σήμερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments