Κόσμος

Κυριακίδου κορωνοϊός: Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από την Covid-19 στην Ευρώπη

Κυριακίδου κορωνοϊός: Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από την Covid-19 στην Ευρώπη
Κυριακίδου κορωνοϊός: Η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα υγείας, προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή στο σταδιακό άνοιγμα μετά τα lockdown, αλλιώς θα επιστρέψουμε σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Κυριακίδου κορωνοϊός: Η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα υγείας, προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή στο σταδιακό άνοιγμα μετά τα lockdown, αλλιώς θα επιστρέψουμε σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Σε δραματικούς τόνους ήταν η προειδοποίηση της Στέλλας Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας των χωρών με τους οποίους πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη. Η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα υγείας, προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή στο σταδιακό άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας μετά τα lockdown, αλλιώς θα επιστρέψουμε σε αντίστοιχες καταστάσεις. Μάιλστα, έδωσε τα στοιχεία και για τον ρυθμό που χάνονται άνθρωποι λόγω της Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένα άτομο χάνει τη ζωή του λόγω της COVID-19 στην Ευρώπη. Η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται, αλλά παραμένει εύθραυστη. Όπως όλα τα άλλα φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Φέτος, η διάσωση ζωών πρέπει να μπει πριν από τους εορτασμούς. Αλλά με τα εμβόλια στον ορίζοντα, υπάρχει επίσης ελπίδα. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού και διάθεσης εμβολίων το συντομότερο δυνατό, μόλις υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε η Στέλλα Κυριακίδου.

H Επίτροπος της ΕΕ τόνισε ότι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τα αποτελέσματα της διαχείρισης του καλοκαιριού είναι ο τρόπος άρσης των μέτρων και ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί εν όψει του Ιανουαρίου, όποτε μπορεί να παρουσιαστεί αύξηση μετά από ενδεχόμενη χαλάρωση λόγω των γιορτών. Συγκεκριμένα, είπε στους υπουργούς ότι αυτή τη φορά «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», ενώ τους προέτρεψε τους να διδαχθούν από τα λάθη και το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν.

«Σήμερα, υιοθετήσαμε μια στρατηγική για να παραμείνουμε ασφαλείς από το COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτήν , αναμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες, και ιδίως την επερχόμενη περίοδο των διακοπών. Ο χειμώνας σημαίνει περισσότερη μετάδοση του ιού και λιγότερες επιλογές για να τον κρατήσουμε μακριά. Με χαμηλότερες θερμοκρασίες παραμένουμε σε κλειστούς χώρους και αυτό οδηγεί σε υψηλότερη μετάδοση», τόνισε η κ. Κυριακίδου.

«Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την υγεία ως προτεραιότητα και αναμένουν από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προστασία τους. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και να ξεπεράσουμε τα παλιά ταμπού. Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα», τόνισε.

«Πιστέψτε με όταν λέω ότι ξέρω τι θυσίες πρέπει όλοι να κάνουμε για να διατηρούμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και καταλαβαίνω την επιθυμία να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς. Ωστόσο, δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πριν από το καλοκαίρι. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα», είπε στους υπουργούς η Επίτροπος της Κομισιόν.

Οι συστάσεις της ΕΕ για τον κορωνοϊό

Επίσης, η κ. Κυριακίδου παρουσίασε σήμερα στους υπουργούς Υγείας των Κρατών Μελών της ΕΕ την στρατηγική για τη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας από την Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν συνιστά στα Κράτη Μέλη συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου όπως:

  • Η φυσική απόσταση και περιορισμός των κοινωνικών επαφών είναι κλειδί για τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακοπών. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύον και να βασίζονται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση για να περιορίσουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους αντίκτυπο και να αυξήσουν την αποδοχή τους από τους ανθρώπους.
  • Έλεγχος και ανίχνευση επαφών, απαραίτητος για την ανίχνευση συστάδων και διακοπή μετάδοσης. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον εθνικές εφαρμογές παρακολούθησης επαφών. Ο διακομιστής European Federated Gateway (EFGS) επιτρέπει τη διασυνοριακή ανίχνευση.
  • Τα ασφαλή ταξίδια με πιθανή αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών στο τέλος του έτους που απαιτούν συντονισμένη προσέγγιση: οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες και να απαιτούν καραντίνα όταν η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή προέλευσης είναι χειρότερη από τον προορισμό.
  • Ικανότητα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης: πρέπει να δημιουργηθούν σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η διαχείριση των εστιών COVID-19 και να διατηρηθεί η πρόσβαση σε άλλες θεραπείες. Οι κοινές προμήθειες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.

  • Τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κόπωσης. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη πρέπει επίσης να ενισχυθεί.
  • Εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού: η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη, όπου είναι απαραίτητο, στην ανάπτυξη εμβολίων σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης και εμβολιασμού τους. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ενδέχεται να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments