Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Οι όροι και οι προϋποθέσεις – Πότε ξεκινάει ο νέος κύκλος

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Οι όροι και οι προϋποθέσεις – Πότε ξεκινάει ο νέος κύκλος
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Μετά την ολοκλήρωση του 4ου κύκλου θα ξεκινήσει ο 5ος διατηρώντας το ίδιο «καθεστώς» με το 50% της χρηματοδότησης να είναι μη επιστρεπτέο.

Ρεκόρ συμμετοχών σημειώθηκε στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις. Η υποβολή αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και οι επιχειρηματίες αναμένουν για να δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τον 5ο κύκλο.

Το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως έχει ήδη εξαγγείλει.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2022.

Χθες παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον Άδωνι Γεωργίαδη το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο.

Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,
  • την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων, και
  • την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν:

  • Στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών,
  • σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων,
  • πλυντήρια – λιπαντήρια.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν:

  • Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες,
  • ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών,
  • δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας,
  • δραστηριότητες φυσικής ευεξίας.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν:

  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,
  • Κέντρα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.
svg%3E

Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αφορούν:

  • Σχολές ναυαγοσωστικής,
  • εκμίσθωση ταχύπλοων αναψυχής.

Οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν:

  • Λούνα πάρκ,
  • τσίρκο,
  • παγοδρόμιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments