Ελλάδα

Κορωνοϊός εμβόλια: STAR – Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν 11 Ιανουαρίου

Κορωνοϊός εμβόλια: STAR – Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν 11 Ιανουαρίου
Κορωνοϊός εμβόλια: Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Ιανουαρίου, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Την ημερομηνία για τους πρώτους εμβολιασμούς έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του το Star Channel, όσον αφορά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη χώρα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μέχρι τις 10 Φεβρουάριου, σε διάστημα, δηλαδή, ενός μήνα, υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ακολούθως ένα μήνα μετά θα αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και κάθε μήνα υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.5 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός δηλαδή.

Πότε έρχονται τα πρώτα εμβόλια

Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις αναμένεται να φτάσουν στις αρχές της νέας χρονιάς, ενώ ήδη ετοιμάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα και οι καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου για το τι θα προσφέρουν οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η χώρα μας θα προμηθευτεί 590.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, 200.000 δόσεις της Moderna στα τέλη του Ιανουαρίου και 750.000 δόσεις εμβολίου της Astra Zeneca γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις αυτές εταιρίες θα προμηθεύουν τη χώρα μας με λίγο μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων ανά μήνα ενώ αν εγκριθεί και τέταρτο εμβόλιο μέσα στο Μάρτιο, πιθανόν αυτό της Johnson and Johnson, υπάρχει ελπίδα εμβολιασμού για πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα.

Συνολικά 1018 εμβολιαστικά κέντρα δημιουργούνται ήδη, έτσι ώστε ο εμβολιασμός των πολιτών να ξεκινήσει άμεσα.

Σε δυο δόσεις θα γίνεται το εμβόλιο

Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνει σε δυο δόσεις, ενώ η απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και τον δεύτερο εμβολιασμό θα έχει απόσταση περίπου 30 ημερών. Δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων, για να διαπιστωθεί εάν πέτυχε ο εμβολιασμός, ο οποίος θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.

Τι δήλωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας για τον εμβολιασμό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού. «Η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, πάνω από τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον ιό, αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη.

Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρους του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τόνισε ότι «βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε πως δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. «Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments