Ελλάδα

Σχολεία κορωνοϊός: Δύσκολος γρίφος το άνοιγμά τους – Τα 2+1 σενάρια

Σχολεία κορωνοϊός: Δύσκολος γρίφος το άνοιγμά τους – Τα 2+1 σενάρια
Σχολεία κορωνοϊός: Μπορεί πριν από δύο εβδομάδες να συζητούσαμε ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα υπήρχε άνοιγμα έστω των Δημοτικών, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ανατραπεί.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, μεταφέρεται για την ερχόμενη εβδομάδα και όποια απόφαση παρθεί θα έχει να κάνει με την εικόνα των επιδημιολογικών στοιχείων. Οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας συζήτησαν για το θέμα, αλλά δεν έφτασαν σε εισήγηση προς το κυβερνητικό επιτελείο.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι: «υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς, όχι για το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις σχολικές τάξεις, που είναι χαμηλό -γιατί τα παιδιά δεν φαίνεται να ακολουθούν το ποσοστό θετικότητας της κοινότητας- αλλά επειδή είναι αυξημένο το φορτίο στην κοινότητα και μπορεί από το σπίτι ή τον κοινωνικό τους περίγυρο να το φέρουν στο σχολείο. Γιατί, όπως βλέπουμε, παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά, σε επίπεδα κοντά στις 2.000 την ημέρα. Άρα, γι’ αυτό τον λόγο, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ επιφυλακτικοί οι ειδικοί μας». Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμα στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα δώσει τον οδικό χάρτη για την έξοδο από το lockdown, βασιζόμενη στα στοιχεία που υπάρχουν.

Ποια είναι τα 2+1 σενάρια που «παίζουν»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια για τα σχολεία:

  • Η πρώτη εισήγηση, που συγκεντρώνει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες, είναι να ανοίξουν τα σχολεία -πρωτίστως δημοτικά και νηπιαγωγεία- στις 14 Δεκεμβρίου.
  • Το δεύτερο σενάριο, που δείχνει πιο πιθανό, «βλέπει» άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, έχει γίνει και εισήγηση για άνοιγμα των σχολείων πριν από τα Φώτα, και συγκεκριμένα για τις 4 Ιανουαρίου. Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν αποκλειστικά με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών και πως μέχρι στιγμής τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, ούτε και να αποκλειστεί.

Όπως είναι φανερό, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Είναι, άλλωστε, μία δύσκολη απόφαση, ειδικά όταν στη μέση είναι και τα παιδιά. Πάντως, και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments