Ελλάδα

Μαγαζιά ανοιχτά: Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Πού θα δώσουν το πράσινο φως

Μαγαζιά ανοιχτά:  Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Πού θα δώσουν το πράσινο φως
Μαγαζιά ανοιχτά: Οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν να ανοίξουν μόνο κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία και η αγορά να λειτουργήσει με click away.

Αρνητική φαίνεται ότι θα είναι η εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα της αγοράς τις ημέρες των Χριστουγέννων και αυτό φαίνεται και από τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.

Η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα- όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων- για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό σημαίνει ότι η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει ακόμα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Μέχρι στιγμής πάντως αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Τα μαγαζιά να ανοίξουν σταδιακά. Πρώτα κομμωτήρια και κουρεία και λίγο πριν τις γιορτές κάποια ακόμη καταστήματα. Να μην ανοίξουν καθόλου μέσα στις γιορτές τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα. Όσον αφορά τις εκκλησίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν για συγκεκριμένες μέρες και υπό πολύ αυστηρά μέτρα. Ο λόγος πάντως που μεγάλη μερίδα των ειδικών εμφανίζεται επιφυλακτική και διστακτική στο να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Οι δείκτες για την πορεία του ιού, ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι «κόκκινες» περιοχές, αλλά και ο φόβος για πισωγύρισμα στα κρούσματα σε περίπτωση που δημιουργηθούν εικόνες συνωστισμού είναι μερικοί από τους λόγους που τους προβληματίζουν.

Ανοίγουν μέχρι τη Δευτέρα τα κομμωτήρια

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ήρθε σε επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» τόνισε ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα κομμωτήρια. Όπως είπε το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στα κομμωτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες έως τη Δευτέρα τα κομμωτήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους πελάτες τους. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η προσπάθεια γίνεται για επαναλειτουργία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το γεγονός πως ακόμα οριστικοποιείται το τελικό πλάνο λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό την ερχόμενη Δευτέρα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, ο κ. Πέτσας είπε:

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» και έκανε λόγο για «καμπανάκια μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.

«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς»

«Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως» δεν θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα υπό την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1». ο υπουργός Επικρατείας, αποκάλυψε πως ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή τη χρονική στιγμή η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπαστά μέτρα επισημαίνοντας πως “η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments