Άποψη

Η ΕΕ περιμένει τον Μπάιντεν, η Ελλάδα το τουρκικό γεωτρύπανο

Η ΕΕ περιμένει τον Μπάιντεν, η Ελλάδα το τουρκικό γεωτρύπανο
Κυρώσεις Τουρκία: «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση να αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

Η γερμανοκρατούμενη ΕΕ αποφάσισε ότι θα περιμένει τον Μπάιντεν να αναλάβει καθήκοντα για να κρυφτεί πίσω του σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία… Η Ελλάδα με τα όσα δεν αποφάσισαν οι ευρωπαίοι «ηγέτες» έχει να περιμένει το τουρκικό γεωτρύπανο σε κάποια από τις περιοχές που έπλεε επί τετράμηνο το Oruc Reis και η κυβέρνηση καλό θα είναι να προετοιμαστεί και να προετοιμάσει και τον κόσμο.

Αν κρίνουμε από όσα υποστηρίζουν «κυβερνητικές πηγές» δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί το θέμα «Τουρκία». Τα λάθη που έχουν γίνει είναι εξόφθαλμα… Η συνέχεια αναμενόμενη: Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του θα εμφανιστούν πολύ… εκνευρισμένοι αν και θα «γελούν και τα μουστάκια τους», η δική μας κυβέρνηση θα λέει «δείτε πόσο εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι, άρα καλά πήγαμε» και θα μας θυμίζουν- ήδη το ακούσαμε από κανάλια- ότι «πήραμε και 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης«, λες και μπαίνουν στη ζυγαριά των εθνικών θεμάτων.

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη – μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments