Διεθνή

Κορωνοϊός Βρετανία: Ίσως μια μετάλλαξή του να φταίει για την «έκρηξη» κρουσμάτων

Κορωνοϊός Βρετανία: Ίσως μια μετάλλαξή του να φταίει για την «έκρηξη» κρουσμάτων
Κορωνοϊός Βρετανία: Δύσκολα είναι τα πράγματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη νέα εξάπλωση της πανδημίας. Ρόλο μπορεί να έχει παίξει μια μετάλλαξη του ιού.

Μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, ίσως να ευθύνεται για την ταχεία εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ έκανε τη σχετική ανακοίνωση για το νέο στέλεχος του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ενημερωθεί για το σοβαρό αυτό θέμα, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος προκαλεί σοβαρότερη νόσο ή είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.

«Μέχρι στιγμής έχουμε αναγνωρίσει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του νέου στελέχους, κυρίως στη Νότια Αγγλία» ανέφερε ο Χάνκοκ ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, είπε ο υπουργός Υγείας, ενδέχεται να ευθύνεται για την εκθετική αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Λονδίνο, το Κεντ, το Χέρτφορντσαϊρ και τμήμα του Έσεξ. Η εμφάνιση νέων στελεχών είναι αναμενόμενη, δεδομένου ότι όλοι οι ιοί συσσωρεύουν μεταλλάξεις στην πορεία του χρόνου.

Πριν εβδομάδες, η Ολλανδία είχε εκφράσει ανησυχία για «μεταλλαγμένο» στέλεχος του ιού που ξεπήδησε από τα εκτροφεία των μινκ. Όμως οι προειδοποιήσεις ότι το νέο στέλεχος είναι πιο επικίνδυνο και πιο ανθεκτικό στον εμβολιασμό τελικά διαψεύστηκαν.

Την είδηση για εμφάνιση νέου στελέχους στη Βρετανία σχολίασε στο BBC ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ: «Παρόλο που μια νέα γενετική ποικιλία του ιού διαδίδεται σε πολλά μέρη της Βρετανίας και σε όλο τον κόσμο, αυτό μπορεί να συμβεί από καθαρή τύχη».

»Είναι επομένως σημαντικό να μελετήσουμε τυχόν γενετικές μεταβολές την ώρα που συμβαίνουν, προκειμένου να υπολογίσουμε αν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού. Μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτό το σημαντικό έργο είοναι πρόωρο να διατυπώνουμε ισχυρισμούς για τις δυνητικές επιπτώσεις των μεταλλάξεων».

Τι γίνεται στο Λονδίνο

Εν τω μεταξύ, αυστηροποποιούνται εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο μετά το άνοιγμα που αποφασίστηκε πριν από λίγο καιρό με γνώμονα και τον ερχομό του εμβολίου. Το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, και έτσι το Λονδίνο εισέρχεται στο τρίτο επίπεδο περιοριστικών μέτρων.

Έτσι, εκατομμύρια Λονδρέζοι δεν θα κάνουν Χριστούγεννα σε καθεστώς «κανονικότητας». Οι ανακοινώσεις έγιναν, επίσης, από τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος είπε ότι τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα.

Ήδη, βουλευτές και επιχειρήσεις αντιδρούν με την απόφαση, προειδοποιώντας ότι θα καταστρέψει το εμπόριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως και τις παμπ, τα εστιατόρια και τους πολιτιστικούς χώρους, ενώ οι καταναλωτές από τη ζώνη κατηγορίας 2 θα απαγορεύεται να ψωνίζουν σε μεγάλα καταστήματα, όπως αυτά που βρίσκονται στην Oxford Street.

Η βασική διαφορά μεταξύ της βαθμίδας 2 και της βαθμίδας 3 είναι ότι στη δεύτερη μπορούν να μείνουν ανοικτά υπό περιορισμούς τα μπαρ και τα εστιατόρια. Στην τρίτη όμως βαθμίδα υποχρεούνται να κλείσουν και λειτουργούν μόνο για παράδοση πακέτων κατ΄οίκον. Επίσης προβλέπονται περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στα σχολεία του Λονδίνου και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μαζικών τεστ. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα των τριών επιπέδων στην Αγγλία στις αρχές Δεκεμβρίου με στόχο να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments