Ελλάδα

Άνοιγμα εκκλησιών: Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος – Τι ζητά από την κυβέρνηση

Άνοιγμα εκκλησιών: Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος – Τι ζητά από την κυβέρνηση
Άνοιγμα εκκλησιών: Αρκετοί είναι οι ιερείς που ζητούν να ανοίξουν οι ναοί κανονικά για τις εορτές.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να συζητηθεί το άνοιγμα των εκκλησιών για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, με κάποιους ιερείς να αντιδρούν έντονα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που ζητούν να βρεθεί μια μέση λύση.

Ήδη χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο αρχιεπίσκοπος, που νόσησε πρόσφατα από κορωνοϊό, ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας και συζήτησε μαζί του για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα, αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, που επικαλείται εκκλησιαστικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες Λειτουργίες, ακόμα και τέσσερις, για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και δύο κυλιόμενες τα Θεοφάνια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία το αντίδωρο. Επίσης, συμφωνήθηκε να μη γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί Θεία Λειτουργία και την πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.

Αυτά προτείνει η Εκκλησία:

Ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τ.μ. και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40. Αναλυτικά οι προτάσεις:

  • να επιτραπεί η ατομική λατρεία από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και για όλη τη διάρκεια των εορτών.
  • να υπάρξει ακόμα μία Λειτουργία, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, εκτός από εκείνη των Χριστουγέννων και των Φώτων, μαζί με τη δυνατότητα για διπλές Λειτουργίες.
  • να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η διάθεση για συζήτηση, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, «προτεραιότητα η προστασία της δημοσίας υγείας και η πιστή τήρηση των μέτρων». Έτσι, ιδιαίτερη σημασία έχει και η θέση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με περαιτέρω άνοιγμα καθώς φοβούνται πως θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού και άρα διασπορά της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments