Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων: Παράταση της προθεσμίας για τους κληρονόμους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Παράταση της προθεσμίας για τους κληρονόμους
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ολιγοήμερη παράταση μέχρι την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου δόθηκε από την διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Οι κληρονόμοι θα μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση για τα αναδρομικά του 11μήνου 2015 – 2016 έως την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Αρχικά η προθεσμία έληγε αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, αλλά η παράταση αποφασίστηκε από την διοίκηση του ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ 183.028 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 137.047 αποβιώσαντες συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο στάδιο που θα ολοκληρωθεί, εν τέλει, τη Δευτέρα 21/12/2020 και όχι αύριο, οι δικαιούχοι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία χωρίς να είναι υποχρεωτική η επισύναψη των προβλεπόμενων πιστοποιητικών.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτά είναι:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
  • Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.

Εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους, σε άλλη περίπτωση μπορούν μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να τα επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση. Κατά τα λοιπά, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εξελίσσεται ομαλά από τους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων για την επιστροφή των μειώσεων της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Τα ποσά που δικαιούνται οι κληρονόμοι

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.

Τα ποσά που θα επιστραφούν κινούνται μεταξύ 242 και 6.266 ευρώ, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση να έχει δηλώσει πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου. Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.6.2015 έως και 12.5.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαΐου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών του.

Αν ο δικαιούχος συνταξιούχος απεβίωσε εντός του διαστήματος Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή. Ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments