Διεθνή

Εμβόλιο Moderna: Εγκρίθηκε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων

Εμβόλιο Moderna: Εγκρίθηκε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων
Εμβόλιο Moderna: Το «πράσινο» φως από τον FDA πήρε το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας.

Προχωράει η διαδικασία στις Ηνωμένες  Πολιτείες για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της Moderna. Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη ανώτερες πηγές ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου να εγκρίνει την κατεπείγουσα χρήση του σκευάσματος που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Moderna,

Ο επικεφαλής του FDA, Στίβεν Χαν, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι ο οργανισμός σκόπευε να κινηθεί με ταχύτητα προς την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization, EUA) του υποψηφίου εμβολίου της. Η επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει τον οργανισμό συνέστησε νωρίτερα χθες να εγκριθεί η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου. Η χορήγηση άδειας θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αρχίσει η διανομή δόσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο, πιθανόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Θα υπάρξει γνωμοδότηση και για την έγκρισή του στην Ευρώπη:

Η κατάσταση με τον  σε όλη την Ευρώπη είναι κρίσιμη με αποτέλεσμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να επισπεύσει τη συνεδρίαση του, όπου θα εξετάσει αν θα δοθεί η έγκριση για το εμβόλιο της Moderna. Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στις 6 Ιανουαρίου και αν το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας εγκριθεί, τότε θα είναι το δεύτερο μετά από αυτό των Pfizer – BioNTech που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Αμερικανοί παρασκευαστές της Moderna έστειλαν πρόσθετα δεδομένα γρηγορότερα από το αναμενόμενο και έτσι ο EMA θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου σε μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση, έξι ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου, για να «εκδώσει τα πορίσματά μου, αν αυτό είναι εφικτό», όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που θυμίζουμε ότι έχει έδρα το Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο εμβολιασμός στις ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου. «Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι η ώρα της Ευρώπης. Προστατεύουμε τους πολίτες μας μαζί, είμαστε πιο δυνατοί μαζί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments