Ελλάδα

Εμβολιασμός στην Ελλάδα: Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν – Είναι η σωτηρία

Εμβολιασμός στην Ελλάδα: Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν – Είναι η σωτηρία
Εμβολιασμός στην Ελλάδα: «Με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια».

Όλος ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στα πολυαναμενόμενα- στις περισσότερες χώρες- εμβόλια, αν και ήδη σε κάποια σημεία σε όλο τον κόσμο ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει.

Και στην Ελλάδα, οι επαγγελματίες της υγείας, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης στο τόσο σημαντικό ζήτημα της πανδημίας, προειδοποιούν πως, παρότι το να εμβολιασθεί κανείς δεν είναι υποχρεωτικό, «πρόκειται για ένα καθήκον αφού τα εμβόλια είναι η σωτηρία».

Μάλιστα, στην ανάγκη δημιουργίας «τείχους ανοσίας», μέσω εμβολιασμού του 70% του ελληνικού πληθυσμού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογικής – Φυσιολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορωνοϊό, που οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας.

Ασφαλές το εμβόλιο

Παράλληλα, ο κος Σύψας τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέγοντας ταυτόχρονα ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον». Στην ίδια ημερίδα, που οργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστήμιου Πατρών, μίλησε και ο καθηγητής του Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχετικά με την επίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία, επισημαίνοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση».

Εκτός από τον Νίκο Σύψα, τόσο ο κος Γώγος όσο και οι άλλοι επιστήμονες που μίλησαν, αναφέρθηκαν στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον φονικό ιό. Όσο αφορά στον αν τα εμβόλια είναι ασφαλή, η απάντηση είπε ο καθηγητής «έρχεται μέσα από τα δεδομένα των κλινικών μελετών» και εξήγησε πως «έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο από αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Υπάρχουν παρενέργειες σοβαρές;

Επίσης, τόνισε ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια», ενώ όπως συμπλήρωσε, «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό». Μιλώντας στη συνέχεια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, είπε ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον».

Απαντώντας σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια». Όμως, όπως επισήμανε, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορονοϊό». «Επομένως», συνέχισε, «νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων».

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Κλείνοντας ο Νίκος Σύψας ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις» και προσέθεσε: «Όμως, δεν είναι μια θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μια θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Τι είναι αυτό που κάνει ένα εμβόλιο αποτελεσματικό;

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Σχετικά με τα εμβόλια, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες» και πρόσθεσε: «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments