Οικονομία

ΕΦΚΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

ΕΦΚΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
ΕΦΚΑ: Από σήμερα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία που θέλουν να ενταχθούν για το 2021.

Την δυνατότητα να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θέλουν να ενταχθούν για το 2021, έχουν από σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσα από την  σελίδα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) (www.efka.gov.gr)

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2021. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας είναι έως την 31η/1/2021. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση θα παραμείνουν για το έτος 2021 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε:

«Με συνέπεια και ευθύνη, ανοίγουμε σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, ώστε να μπορέσουν όλοι οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, που επιθυμούν για το νέο έτος.

Πλέον, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν. 4670/2020 έχουν τελειώσει τα πρόσθετα βάρη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4687/2016), που υποχρέωνε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές, βάσει του τζίρου τους.

Δημιουργήσαμε ένα απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα για τις παραπάνω κατηγορίες, που βοηθάει έμπρακτα την ανάπτυξη και την παραγωγή και, παράλληλα, τονώνει τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ».

Σε άλλες οικονομικές ειδήσεις, σήμερα θα γίνει η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Στο μεγάλο ποσοστό των νεοεισελθόντων αγροτών αποδίδουν πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ το «σπάσιμο» της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος σε δύο δόσεις. Όπως αναφέρουν, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι αγρότες από το Εθνικό απόθεμα, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό στην πληρωμή της Παρασκευής. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες έλαβαν σε πρώτη φάση την εξόφληση του 90% της βασικής ενίσχυσης με τον αρμόδιο Υπουργό, Μάκη Βορίδη να διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει νέα πληρωμή τη Δευτέρα σε ποσοστό 7% του συνόλου της βασικής ενίσχυσης, ενώ η πληρωμή του 3% θα πραγματοποιηθεί με το νέο έτος.

Αναφορικά με τα παράπονα αγροτών ότι τα ποσά που έλαβαν στον λογαριασμό τους ήταν αρκετά μειωμένα σε σχέση με το 10% που επικοινωνήθηκε, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπήρξε παρανόηση στο σχετικό θέμα, καθώς οι περισσότεροι αγρότες, προκειμένου να υπολογίσουν το υπόλοιπο ποσό που θα λάβουν στην πληρωμή της Δευτέρας, αφαίρεσαν το 10% από το ποσό που εκκρεμούσε προς εξόφληση και όχι από το σύνολο της βασικής που δικαιούνται.

Αυτό, όπως εξηγούν, πρακτικά σημαίνει ότι ένας αγρότης που λαμβάνει 5.000 ευρώ ετησίως ως βασική ενίσχυση, πληρώθηκε 3.500 ευρώ τον Οκτώβριο (70% προκαταβολή), την Παρασκευή έλαβε 1.000 ευρώ (20% της βασικής ενίσχυσης) και πρόκειται να πληρωθεί ακόμη 350 ευρώ τη Δευτέρα (21/12) (7% της βασικής ενίσχυσης), ενώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ (3% της βασικής ενίσχυσης) θα πληρωθούν με το νέο έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments