Διεθνή

Επίλυση κρίσης Κόλπου Κατάρ: Δεν υπάρχουν εμπόδια σε πολιτικό επίπεδο

Επίλυση κρίσης Κόλπου Κατάρ: Δεν υπάρχουν εμπόδια σε πολιτικό επίπεδο
Επίλυση κρίσης Κόλπου Κατάρ: Η Εξοχότητά του ξεκαθάρισε πως είναι σημαντικό για όλες τις χώρες να σεβαστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και προέταξε τη σημασία της επίτευξης ενός δίκαιου ψηφίσματος σε ό,τι αφορά τον παλαιστινιακό λαό.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani επεσήμανε πως δεν υπάρχουν εμπόδια για την επίλυση της κρίσης του Κόλπου σε πολιτικό επίπεδο, προσθέτοντας πως το Κράτος του Κατάρ δεν ασχολείται με μικρά ζητήματα.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov, πως υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στην κρίση του Κόλπου, δύο εβδομάδες μετά τη δήλωση του Κουβέιτ σχετικά με το εν λόγω θέμα. Η Εξοχότητά του πρόσθεσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών συνεχίζονται για την επίτευξη συμφωνίας για συμφιλίωση.

Η Εξοχότητά του τόνισε ότι οι συνομιλίες βασίστηκαν σε θεμέλια που περιλαμβάνουν τον σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών και τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους της στην άλλη, είτε πρόκειται για την πλευρά του Κατάρ είτε για την άλλη πλευρά. Σημείωσε ότι οι συνομιλίες για συμφιλίωση στην περιοχή του Κόλπου πραγματοποιήθηκαν μόνο με την Σαουδική Αραβία, η οποία όμως εκπροσώπησε και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Α.Ε. Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani επεσήμανε πως το Κράτος του Κατάρ παραμένει σταθερό στη θέση του για την ενότητα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και για την επίλυση των κρίσεων μέσω άμεσου και εποικοδομητικού διαλόγου.

Η Εξοχότητά του προσέθεσε ότι η συνεχιζόμενη διαφωνία δεν ωφέλησε καμία πλευρά και πως οι μεγαλύτεροι χαμένοι της εν λόγω κρίσης ήταν οι λαοί των χωρών του ΣΣΚ. Εξήγησε δε πως όλες οι χώρες του ΣΣΚ θα αναδειχθούν νικήτριες στην περίπτωση που η εμπιστοσύνη ξαναχτιστεί μέσα στο ΣΣΚ, ως περιφερειακός θεσμός.

Επιπλέον, ο Α.Ε. Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani δήλωσε πως το Κράτος του Κατάρ θεωρεί την ασφάλεια του ΣΣΚ ως βασική προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά. Η Εξοχότητά του ζήτησε επίσης διάλογο μεταξύ των χωρών του ΣΣΚ και του Ιράν, δηλώνοντας πως η Ντόχα καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία που εξασφαλίζει σταθερότητα στην περιοχή.

Η Εξοχότητά του ξεκαθάρισε πως είναι σημαντικό για όλες τις χώρες να σεβαστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και προέταξε τη σημασία της επίτευξης ενός δίκαιου ψηφίσματος σε ό,τι αφορά τον παλαιστινιακό λαό, βάσει της διεθνούς νομιμότητας, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα χωρίς τον τερματισμό της κατοχής του Ισραήλ και της σύστασης του Κράτος της Παλαιστίνης.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, τις εξελίξεις της κρίσης του ΣΣΚ, την κατάσταση στη Συρία και την ιρανική πυρηνική συμφωνία. Η Εξοχότητά του εξέφρασε την εκτίμησή του για τον συνεχή συντονισμό μεταξύ Ρωσίας και Κατάρ στον τομέα του φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments