Πολιτική

Κατερίνα Παπανάτσιου ΣΥΡΙΖΑ: Η λύση στην κρίση δεν είναι η περιοριστική πολιτική και ο απόλυτος αυταρχισμός

Κατερίνα Παπανάτσιου ΣΥΡΙΖΑ: Η λύση στην κρίση δεν είναι η περιοριστική πολιτική και ο απόλυτος αυταρχισμός
Κατερίνα Παπανάτσιου ΣΥΡΙΖΑ: Η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών έκανε κριτική στην κυβέρνηση για το πως κινείται στον οικονομικό τομέα εν μέσω πανδημίας.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, σε συνέντευξή της, κατηγορεί την κυβέρνηση πως διαχειρίζεται την κατάσταση με ένα μείγμα περιοριστικής πολιτικής και απόλυτου αυταρχισμού.

Η κ. Παπανάτσιου προσθέτει πως η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό πρέπει να είναι άμεση, με την προάσπιση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθότι ήταν πάντα προμετωπίδα του προοδευτικού κόσμου και της Αριστεράς. «Με απόλυτη κατανόηση των δυσκολιών της Covid, πρέπει να βρούμε τους τρόπους να επικοινωνήσουμε, όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, με τον κόσμο που πλήττεται», είπε σε συνέντευξή της στην «Αυγή».

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών θεωρεί ότι το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση έχει «μνημονιακής έμπνευσης» μέτρα, συμπληρώνοντας ότι είναι κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ριζοσπαστικός και να μην πέσει στην παγίδα της εναλλαγής στη διακυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως ο προϋπολογισμός του 2021 αντανακλά πλήρως την κυβερνητική «ελλειμματική» πολιτική στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ δεν εμπεριέχει κανένα νέο μέτρο ενίσχυσης, και αντιπροτείνει την ενίσχυση της Υγείας, την προστασία των εισοδημάτων και τη θωράκιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

«Θεωρώ ότι το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση έχει αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «μνημονιακής έμπνευσης» μέτρα. Η συζήτηση δεν περιστρέφεται όμως μόνο στους όρους επιτροπείας, αλλά στην εφαρμογή των εκάστοτε πολιτικών. Είναι ή όχι «μνημονιακής» έμπνευσης η θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών;

Είναι «μνημονιακής» έμπνευσης η ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών; Είναι «μνημονιακής» έμπνευσης η επιχειρούμενη βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς με αφορμή την πανδημία; Είναι σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές, που κάποτε φάνταζαν εκτός πραγματικότητας, «εκλαϊκεύτηκαν» με το «μαζί τα φάγαμε» των Μνημονίων, που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της χώρας το 2010, και έκτοτε αποτελούν προμετωπίδα της συντηρητικής παράταξης, καλυμμένα με δήθεν φιλοαναπτυξιακή λογική.

Σε αυτά προσθέστε και τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, πως το κάθε ευρώ που δαπανάμε τώρα είναι μελλοντικοί φόροι που θα αναπληρωθούν, και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Το πρόβλημα είναι, δυστυχώς, ότι η μέθοδος συμπίεσης των εισοδημάτων και η εσωτερική υποτίμηση ήταν το πάθημα, από τη δεκαετή οικονομική κρίση, που δεν έγινε μάθημα στη Ν.Δ., γιατί προφανώς αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής της», είπε η κ. Παπανάτσιου, ανάμεσα σε άλλα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κατάσταση με ένα μείγμα περιοριστικής πολιτικής και απόλυτου αυταρχισμού. Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Δυστυχώς, η Ν.Δ. «εισάγει» ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Υπάρχει μια σαφέστατη ρήξη με το πρότυπο διακυβέρνησης, ακόμα και για τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις, έως τώρα.

Αυτό το μοντέλο εμπνέεται από την εναλλακτική Δεξιά, που έκανε την εμφάνισή της μέσα στην κρίση. Είναι εμπλουτισμένο με επικοινωνιακά «όπλα» και παραπληροφόρηση, απόλυτο αυταρχισμό και αναθεώρηση αρκετών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Φαίνεται πως το πάθημα της κρίσης τούς έγινε μάθημα και προχώρησαν το δόγμα της μηδενικής ανοχής ένα βήμα παραπέρα. Η απάντηση της Αριστεράς σε αυτό πρέπει να είναι άμεση. Η προάσπιση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ήταν πάντα προμετωπίδα του προοδευτικού κόσμου και της Αριστεράς. Με απόλυτη κατανόηση των δυσκολιών της Covid, πρέπει να βρούμε τους τρόπους να επικοινωνήσουμε, όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, με τον κόσμο που πλήττεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments