Ελλάδα

Εμβόλιο κορωνοϊός: Σήμερα φτάνει στη Θεσσαλονίκη

Εμβόλιο κορωνοϊός: Σήμερα φτάνει στη Θεσσαλονίκη
Εμβόλιο κορωνοϊός: Πρεμιέρα των εμβολιασμών χθες στην Αθήνα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη φτάνουν τα πρώτα εμβόλια.

Χθες έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Αθήνα. Η  Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ήταν η πρώτη πολίτης της χώρας που εμβολιάστηκε. Ακολούθησε, ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και στην συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν τα εμβόλια και στην Θεσσαλονίκη, ενώ την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Πρώτοι θα κάνουν το εμβόλιο οι υγειονομικοί και το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς. Τα εμβόλια θα φτάσουν στο ΑΧΕΠΑ συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ πρώτα θα εμβολιαστούν 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Αμέσως μετά, θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε γηροκομεία, δομές χρόνιων παθήσεων, καθώς και στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, ανά την επικράτεια. Θα ακολουθήσουν τα άτομα άνω των 85 ετών. Η πλατφόρμα για ραντεβού, για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, θα ανοίξει το 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σήμερα θα εμβολιαστεί και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Φώφη Γεννηματά. Χθες εμβολιάστηκε επίσης ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Διευκρινίσεις για την διαδικασία των εμβολιασμών έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με χαρτί ή κωδικό θα πηγαίνουν οι πολίτες να εμβολιαστούν σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης έδωσε λεπτομέρειες για την διαδικασία των εμβολιασμών.

«Όταν θα πηγαίνει ο πολίτης στο φαρμακείο για να κλείσει το ραντεβού, θα τυπώνει ο φαρμακοποιός ένα χαρτί, το οποίο θα πρέπει να το επιδεικνύεις στο κέντρο για λόγους ακρίβειας. Θέλουμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο πόσοι εμβολιάζονται και θέλουμε να μπορούμε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα παρατηρηθούν. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα αποδεικτικό για τον πολίτη ότι εμβολιάστηκε. Βέβαια το πού θα χρησιμοποιείται αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό ερώτημα, γιατί υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα τα απαντήσει η Ε.Ε», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Εξαρχής ο πολίτης θα κλείνει δύο ραντεβού

«Στην αρχή πάμε στοχευμένα. Ξεκινάμε από τους υγειονομικούς, τα γηροκομεία, από τις ευρύτερα προνοιακές δομές. Στην πορεία περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι πολύ μεγάλη και θα σπάσει σε κομμάτια. Αφορά όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid. Αυτή τη φάση θα διαρκέσει κάποιους μήνες, ανάλογα με το πώς θα έρχονται τα εμβόλια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί θα κλείνει εξαρχής δύο ραντεβού και όχι ένα, δεδομένου ότι τα εμβόλια είναι δύο δόσεων.

«Ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Καταρχάς θα γίνεται από τα ΜΜΕ, όπου η Επιτροπή θα λέει ποια κατηγορία πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, θα λαμβάνουν κι ένα μήνυμα με προτεινόμενα ραντεβού και μετά από αυτό οι πολίτες που δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούν να πάνε στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ, τα οποία για αυτό το σκοπό, θα ανοίξουν για να κλείσουν τα ραντεβού τους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments