Διεθνή

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Βρέθηκε στέλεχος στην Ιταλία που κυκλοφορούσε από τον Αύγουστο

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Βρέθηκε στέλεχος στην Ιταλία που κυκλοφορούσε από τον Αύγουστο
Κορωνοϊός μετάλλαξη: Εντοπίστηκε στέλεχος του ιού παρόμοιο με της Βρετανία. Φαίνεται πως υπήρχε η μετάλλαξη πριν εντοπιστεί στην Βρετανία.

Το γεγονός της μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Βρετανία, φαίνεται πως δεν αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ιταλία οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρόμοια μετάλλαξη είχε εντοπιστεί στην χώρα από τον Αύγουστο. Προηγήθηκε δηλαδή της «βρετανικής» μετάλλαξης.

Σύμφωνα με το in.gr, oι μέχρι τώρα πληροφορίες της εφημερίδας La Repubblica αναφέρουν ότι η μετάλλαξη του ιού εντοπίσθηκε στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Ιολογίας, το νέο στέλεχος του ιού παρουσιάζει μεταλλάξεις στη χαρακτηριστική πρωτεΐνη ακίδα, όπως ακριβώς και το βρετανικό στέλεχος.

Τυχαία εντοπίστηκε

Το στέλεχος αυτό βρέθηκε τυχαία σε έναν ασθενή που είχε νοσήσει τον Απρίλιο, αλλά συνέχιζε να βγαίνει θετικός σε τεστ για τον κοροναϊό μέχρι και τον Αύγουστο! Μάλιστα, στα τεστ αυτά εμφανίζονταν υψηλές ποσότητες του ιού. Οι ειδικοί αποφάσισαν να μελετήσουν τα δείγματα του ασθενή αυτού και συνειδητοποίησαν ότι μπροστά τους είχαν μια μετάλλαξη του κοροναϊού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση της ιταλικής μετάλλαξης.

Μετάλλαξη εντοπίστηκε και στον Καναδά

Δύο νέα κρούσματα του νέου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στον Καναδά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Οντάριο, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για ένα ζευγάρι από το Ντέραμ, το οποίο δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε επαφές με άτομα υψηλού κινδύνου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας αυτής. Και οι δύο τέθηκαν σε απομόνωση. Από σήμερα το Οντάριο μπήκε ξανά σε lockdown πολλών εβδομάδων, λόγω της μεγάλης αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή.

Πόσο ανησυχητικές είναι οι μεταλλάξεις

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο κορωνοϊός και στο παρελθόν και στο μέλλον θα παρουσιάζει μεταλλάξεις, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο αυτές οι αλλαγές δεν συνιστούν μέχρι στιγμής μια σπουδαία μεταβολή ως προς την ανάπτυξη του εμβολίου.

«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Αυτό το φαινόμενο υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση», κατέληξε η ίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments