Ελλάδα

Μετακίνηση πρωτοχρονιά: Τι ισχύει για το ρεβεγιόν – Τα sms και όλα τα μέτρα

Μετακίνηση πρωτοχρονιά: Τι ισχύει για το ρεβεγιόν  – Τα sms και όλα τα μέτρα
Μετακίνηση πρωτοχρονιά: Όλα τα μέτρα και τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασής τους. Πώς θα μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά θα περάσουμε φέτος, καθώς δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αλλάζει ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να μετακινηθούν την Πρωτοχρονιά με ταξί ή ΙΧ οχήματα. Νέες αλλαγές στην μετακίνηση την Πρωτοχρονιά, τόσο με ταξί όσο και με ΙΧ οχήματα. Καταρχήν για την μετακίνησή μας πρέπει να στείλουμε SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 και μόνο μέχρι τις 22:00, ενώ χρειάζεται και δεύτερο SMS για την επιστροφή μας στο σπίτι. Την ίδια στιγμή τόσο για την μετακίνησή μας με Ταξί ή με ΙΧ όχημα θα μπορούν να μπαίνουν έως τέσσερα άτομα με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς. Άρα το όριο του ενός επιβάτη παύει να ισχύει για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όσο και ανήμερα. Και όλα αυτά πριν από τις 22:00 και μετά τις 05:00.

Οι 6 εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Αυτές είναι:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Τα καταστήματα που «δουλεύουν» με click away μπορούν αυτό το διάστημα να μένουν ανοικτά από τις 7:00 έως τις 21:00. Η πληρωμή στο κατάστημα μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μέσω κινητών συσκευών με την εφαρμογή NFC που επιτρέπει την επικοινωνία υπηρεσιών e-banking με το POS μιας επιχείρησης. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ωράριο 8:00 – 20:00, ωστόσο την 1η Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Οι χριστουγεννιάτικες θείες λειτουργίες έγιναν φέτος υπό ένα πολύ διαφορετικό καθεστώς, με τους πιστούς να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, καθώς σε πολλούς ναούς τελέστηκαν 3 ή και περισσότερες λειτουργίες. Όπως ίσχυσε για τα Χριστούγεννα, έτσι και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα ισχύουν τα εξής μέτρα για τους ναούς: Συγκεκριμένα, για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα: Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

Ανώτατο όριο 25 ατόμων για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας. Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Πρόστιμα

Για τυχόν συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνονται μόνο μετά από καταγγελία πολιτών, καθώς τότε υπάρχει υποχρέωση των αστυνομικών να κάνουν έλεγχο και ότι αυτός, όπου απαιτηθεί, θα γίνεται παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Σε περίπτωση διαπίστωσης κάποιου υπεράριθμου… πάρτι, τότε το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν είναι υπότροπος -δηλαδή αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά. Η μετακίνηση για το ρεβεγιόν γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 6.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments